Ο Δήμος Παλλήνης διοργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα συναυλία του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου.

Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια της περιοδείας του στις πρωτεύουσες των νομών, με σκοπό την ίδρυση Δημοτικών Μουσικών Βιβλιοθηκών για να αποτελέσουν βήμα δημοσιότητας και αξιοποίησης των έργων Ελλήνων Συνθετών, της κάθε πόλης και της ευρύτερης περιοχής της.

Θα αναζητηθούν και τα έργα συνθετών της πόλης μας που εργάστηκαν ή εργάζονται στο εξωτερικό.Οι συναυλίες υποστηρίζονται από την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) με ομόφωνη απόφαση της. Η Δημοτική Μουσική Βιβλιοθήκη Παλλήνης θα εγκατασταθεί σε δημοτικό χώρο ή και πιθανά σε χώρο εντός του κτηρίου Διοικητηρίου που τώρα κατασκευάζεται στη Δημοτική Ενότητα Ανθούσας.

Ο συνθέτης θα παραχωρήσει στο Δήμο μας τις παρτιτούρες των έργων του που θα ακουστούν στη συναυλία σε μία ειδική έκδοση για να αποτελέσουν τα πρώτα έργα της Δημοτικής Μουσικής Βιβλιοθήκης μας.

Στη συναυλία θα ακουστούν μια επιλογή από μουσικές νουβέλες, με κορμό αυτές που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά», η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην πόλη μας καθώς και ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα, τιμής ένεκεν στο μεγάλο μας μουσικό πρόγονο.

Η μουσική νουβέλα είναι ένας μουσικός όρος που εισήγαγε ο Θωμάς Μπακαλάκος. Προσδιορίζει έργα μουσικής δωματίου εμπνευσμένα από το δημοτικό μας τραγούδι, θεματοφύλακα της Ελληνικής Μουσικής Γλώσσας, αξιοποιημένο με σύγχρονη μουσική σκέψη. Και είναι έργα σε εφαρμογή της Πρότασης Σύνθεσης που διατύπωσε ο συνθέτης, για τη δημιουργία μουσικών έργων με ελληνικό πρόσωπο.

Οι μουσικές νουβέλες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αποτελούν ένα νέο είδος μουσικού έργου. Γι αυτό τα έργα μουσικής νουβέλας συνιστούν μια νέα μορφολογική κατηγορία, τα οποία έχουν περισσότερες συγγένειες με εκείνα της κατηγορίας έργων χαρακτήρα.

Τα συνθήματα στις συναυλίες ίδρυσης Δημοτικών Μουσικών Βιβλιοθηκών  είναι: «Η Ελληνική Μουσική Γλώσσα στο προσκήνιο», «Τα έργα των Ελλήνων Συνθετών στο προσκήνιο»

Παίζει το σεξτέτο του συνθέτη «ΑΝΕΛΗΞΗ» αποτελούμενο από τους κορυφαίους μουσικούς:

Γιάννη Σαμπροβαλάκη κλαρινέτο, Κουαρτέτο L’ anima με τη Στέλλα Τσάνη πρώτο βιολί, Μπρουνίλτα Ευγενία Μάλο δεύτερο βιολί, Ηλία Σδούκο βιόλα, Λευκή Κολοβού βιολοντσέλο.  Σόλο πιάνο ο Απόστολος Παληός.

Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 στις  20:00

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

Διευθ: Κλειτάρχου 23 και Αριστείδου

 

Μοιράσου το άρθρο: