Τον Σεπτέμβριο, το CineDoc ανανεώνει τις προβολές του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Αμαλιάδας, καθώς και σε 8 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Πρεμιέρα γίνεται με το νέο ντοκιμαντέρ «Σιγή ιχθύος» των Θοδωρή Χονδρόγιαννου & Ανδρέα Λουκάκου, με θέμα ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου, την εποχή της κλιματικής αλλαγής: την υπεραλίευση.

Η ταινία αποκαλύπτει πώς η Μεσόγειος είναι η πλέον αλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και πώς οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποτύχει να προστατέψουν τον περιβαλλοντικό της πλούτο.

Η «Σιγή ιχθύος» ταξιδεύει από την Ελλάδα ως την Ισπανία και από την Ιταλία ως τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του εκρηκτικού προβλήματος της υπεραλίευσης. Στα κέντρα αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών και της Ε.Ε. συναντά επιστήμονες, πολιτικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές, για να κατανοήσει γιατί οι εθνικές και ενωσιακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να συμβάλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Παράλληλα, εξερευνά προσπάθειες βιώσιμης αλιείας, στο πλαίσιο των οποίων οι ψαράδες καλούνται να συνεργαστούν με επιστήμονες, οργανώσεις και τοπικές αρχές για να συνδιαμορφώσουν βιώσιμα όρια αλιείας, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερα μεροκάματα για τις οικογένειες των αλιέων.

Στο ταξίδι της, η «Σιγή ιχθύος» καταγράφει την ψαροσύνη και την προαιώνια παράδοση των ψαράδων, που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της υπεραλίευσης. Μπαίνει στα ψαράδικα και ταξιδεύει, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο, από την Καβάλα έως τη Σάμο και από την Παντελερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, έως την Καταλονία. Εκεί αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση», στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αλιείς μάς ανοίγουν τα καΐκια και τα σπίτια τους, μας φιλοξενούν μέσα στην καθημερινότητά τους, μας δείχνουν πώς οι ψαριές τους λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου, τα μεροκάματα πέφτουν και οι ίδιοι συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα για να επιβιώσουν.

Σε μία εποχή, όπου η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η «Σιγή ιχθύος» αποτυπώνει πώς η υπεραλίευση έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητά και την πλούσια ιστορία της.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Λουκάκος & Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Διάρκεια: 70΄

 ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

-Τετάρτη 9/9, 20:00, Γαλλικό Ινστιτούτου Ελλάδος, Σίνα 31

Tην προβολή θα προλογίσoυν οι σκηνοθέτες

– Δευτέρα 17/9, 22:15,  Θερινός Κινηματογράφος Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14

  Την προβολή θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες

– Τετάρτη 30/9, 20.00, Βοξ, Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια

  Την προβολή θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες

Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ / 3 ευρώ μειωμένο (ισχύει μόνο για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο)

Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online: https://vimeo.com/channels/cinedoc

Σχετικά με την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και τα μέτρα προστασίας

 Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για την είσοδο και την παρακολούθηση των εκδηλώσεων στους χώρους του Ινστιτούτου.
Στα κομβικά σημεία του Ινστιτούτου υπάρχουν αντισηπτικά χεριών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, για τη διασφάλιση της υγιεινής όλων.
Για την αποφυγή του συνωστισμού, τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας στο Auditorium Theo Angelopoulos κι ως εκ τούτου οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες. Οι περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις απαιτούν προκράτηση.
Το προσωπικό βρίσκεται στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, ώστε να αποθαρρύνεται τυχόν συνωστισμός.

Μοιράσου το άρθρο: