Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγει ξανά για το κοινό με την έκθεση των Robert McCabe-Κατερίνας Λυμπεροπούλου, με τίτλο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων», που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σ.&Ε. Κωστοπούλου, από τις 15 Ιουνίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς και με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του.

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου και της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και δεσπόζει σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου Πελάγους, σε ένα μικρό νησάκι: το νησί Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων.

Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα αλλά και κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων και είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων. Η έκθεση που εξερευνεί ταυτόχρονα τα εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και την ιστορία των ανθρώπων του είναι βασισμένη στο βιβλίο Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων των Robert A. McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Η παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών-τεκμηρίων του Robert McCabe πριν το μοναστήρι καταστεί μη επισκέψιμο πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από την μακέτα του μοναστηριού από το 1910, εικόνες του μοναστηριού μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό του 2018, την παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος, καθώς επίσης και από αντιπροσωπευτικά δείγματα της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας των Στροφάδων.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη καλούν το κοινό να επισκεφτεί το Μουσείο για να αφηγηθούν ιστορίες κρυμμένες πίσω από τις σύντομες λεζάντες, να απαντήσουν σε απορίες και να μοιραστούν μαζί του τη χαρά ενός «ταξιδιού» μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ξεναγήσεις:

Τετάρτη 17/06 στις 17:00 από την Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής.

Πέμπτη 18/06 στις 12:00 από την Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών.

Τετάρτη 24/06 στις 13:00 από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, Υπεύθυνο Ιστορικών Αρχείων.

Πέμπτη 25/06 στις 12:00 από την Μάρα Βερύκοκου, Επιμελήτρια Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής.

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης η ξενάγηση:

Πέμπτη 18/06 στις 16:00 από την Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης

Στην Πινακοθήκη Γκίκα η ξενάγηση:

Πέμπτη 25/06 στις 16:00 από τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστου, Επιμελητή Πινακοθήκης Γκίκα.

Στο Μουσείο Παιχνιδιών (αυστηρά για ενήλικες) η ξενάγηση:

Σάββατο 20/06 στις 12:00 από την Μαίρη Βέργου, Υπεύθυνη Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

Στο Εργαστήρι Γιάννη Παππά η ξενάγηση:

Κυριακή 28/06 στις 12:00 από την Ζέττα Αντωνοπούλου, Επιμελήτρια Εργαστηρίου Γιάννη Παππά.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού 12 ευρώ, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης 9 ευρώ, Πινακοθήκη Γκίκα 9 ευρώ, Μουσείο Παιχνιδιών 9 ευρώ.

Η συμμετοχή στην ξενάγηση στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά είναι δωρεάν

Αγορά εισιτηρίων από το tickets.benaki.org.

Οι ώρες λειτουργίας των μουσείων δεν αλλάζουν, αναστέλλεται όμως η λειτουργία του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω της αναβολής των εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει το Μουσείο Μπενάκη για τους επισκέπτες του είναι:

  1. Η θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στο Μουσείο.
  2. Η τοποθέτηση ενδεικτικών σημάνσεων στο πάτωμα για την τήρηση της απόστασης 2 μέτρων, ειδικών προστατευτικών χωρισμάτων στα γραφεία υποδοχής των κτηρίων του Μουσείου και στα ταμεία των Πωλητηρίων και διανομέων απολυμαντικού στις εισόδους των κτηρίων και σε διάφορα σημεία κοινόχρηστων χώρων.
  3. Η επιτήρηση από το φυλακτικό προσωπικό της τήρησης απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών.
  4. Η προαιρετική χρήση μάσκας κατά την παραμονή των επισκεπτών στους χώρους του Μουσείου και η υποχρεωτική χρήση της για την είσοδο στους ανελκυστήρες.
  5. Ο φυσικός αερισμός των χώρων, όπου αυτό είναι εφικτό, και η λειτουργία κεντρικού συστήματος ψύξης / θέρμανσης σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης του.
  6. Η τακτική απολύμανση και ο συστηματικός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  7. Η χρήση μάσκας ή προσωπίδας από τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό

Μοιράσου το άρθρο: