Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Sonita», της Ιρανής Rokhsareh Ghaem Maghami -συμπαραγωγής Γερμανίας-Ελβετίας-Ιράν- την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Αν η 18χρονη Σονίτα μπορούσε να διαλέξει, ο Michael Jackson θα ήταν ο πατέρας και η Rihanna η μητέρα της.

Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τη Σονίτα, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, να εργάζεται στην Τεχεράνη ως καθαρίστρια, σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.  Φαντάζεται ότι είναι διάσημη ράπερ και όταν δεν δουλεύει, περνάει την ώρα της κολλώντας το πρόσωπό της πάνω σε αποκόμματα της Rihanna ή τραγουδώντας για τις φίλες της.

Όμως, στην πραγματικότητα η Σονίτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από την Rihanna.  Οι στίχοι της δεν μιλάνε για την αγάπη ή τη δόξα, αλλά για την εμπειρία μιας Αφγανής έφηβης που αντιστέκεται σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον.

sonita_004Τα όνειρα της Σονίτα ανατρέπονται, όταν καταφτάνει η μητέρα της από το Αφγανιστάν και σύντομα κάνει γνωστές τις προθέσεις της: έχει έρθει για να τη φέρει σπίτι και να την πουλήσει ως νύφη για $9.000. Έτσι, η οικογένεια θα μπορέσει να αγοράσει γυναίκα για τον αδελφό της Σονίτα…

Τι θα κάνει η Σονίτα; Θα εγκαταλείψει τα όνειρά της;

Το ντοκιμαντέρ την ακολουθεί, ενώ μάχεται μέσα από την τέχνη της, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.  Στο κέντρο της ταινίας, δημιουργεί ένα δραματικό ραπ βίντεο κατά του καταναγκαστικού γάμου που απειλεί την ελευθερία της. Η Σονίτα, οπλισμένη με πάθος και επιμονή, προσπαθεί να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

sonita_010_bride2

«Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα», τραγουδά η Σονίτα.

Το ντοκιμαντέρ ξεχώρισε στο Φεστιβάλ του Sundance, όπου απέσπασε δύο βραβεία, της Κριτικής Επιτροπής και του Κοινού.

Για να δείτε το τρέιλερ πατήστε εδώ.

Βιογραφικό της σκηνοθέτιδας: 

Η Rokhsareh Ghaem Maghami σπούδασε σκηνοθεσία και κινούμενα σχέδια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Ύστερα από έρευνα πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα, ολοκλήρωσε το βιβλίο «Ντοκιμαντέρ κινούμενων σχεδίων: ένας νέος τρόπος για να εκφραστείς».

Έχει ολοκληρώσει 6 ντοκιμαντέρ και έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

sonita_012

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται:

Αθήνα
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 16:00 στον κινηματογράφο Δαναός.
Τιμή εισιτηρίου: 6 €

Βόλος
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 20:00 στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βόλου «Αχίλλειον».
Τιμή εισιτηρίου: 5 €

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: