Ο Πασχάλης Τόνιος και η Εστουδιαντίνα Ν.Σμύρνης παρουσιάζουν τη συναυλία με τίτλο «Τραγουδάμε για τα σύμβολα της Σμύρνης» την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στις 20:30 στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

 «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ’’ (νεοσύστατο μουσικό σχήμα) στο βιολί ο Κυρ. Γκουβέντας

H Εστουδιαντίνα ,η πιο διάσημη ελληνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στην Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου κατά το χρονικό διάστημα 1898 – 1921.

Συμμετέχουν στο τραγούδι Μαρία Αναματερού ,Χαρούλα Τσαλπαρά και χορωδίες της Πόλης της Νέας Σμύρνης

Τα Σμυρναϊκά-Μικρασιάτικα Τραγούδια μέσα απ’ τη δραστηριότητα τους διάρκειας τριών και πλέον αιώνων έχουν συσσωρεύσει ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο υλικό που η μελέτη του χρειάζεται την συνδρομή πολλών επιστημών όπως μουσικολογία, φιλολογία, λαογραφία, ιστορία, κοινωνιολογία…

Αυτά τα αστικά τραγούδια αστυγραφούν – εθνογραφούν τους κατοίκους της Σμύρνης (Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους, Εβραίους, Λεβαντίνους…). Ιστοριογραφούν γεγονότα. Κοινωνιολογούν τις κοινωνικές τάξεις, τα επαγγέλματα. Ψυχογραφούν την ανθρώπινη ψυχή, τον έρωτα, τον πόνο, τη χαρά. Δημογραφούν την καταγραφή των πληθυσμών (μετακινήσεις, μετανάστευση, προσφυγιά…).

Περιγράφουν με σεβασμό τα σύμβολα της Σμύρνης. Τους φημισμένους Ναούς της Αγίας Φωτεινής, και του Αγίου Πολύκαρπου. Της κοσμοπολίτικης προκυμαίας του θρυλικού «ΚΑΙ» (Que), με τα μεγαλόπρεπα ιδιωτικά μέγαρα, τις Λέσχες, τα προξενεία, τα Θέατρα, τα Καφέ, και τα πολυτελή ξενοδοχεία της. Την Ελληνική συνοικία Πούντα.   Το Ελληνικό Προξενείο. Τον πύργο του Ρολογιού. Τους ιστορικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους Πανιώνιο και Απόλλωνα. Το Θέατρο Σμύρνης. Το αστραφτερό πολυκατάστημα «Μπον Μαρσέ». Τον Φραγκομαχαλά με την Ευρωπαϊκή όδο. Τους πολυσύχναστους μαχαλάδες. Θρηνούν για την απώλεια. Ποτίζουν με τη λαχτάρα στίχων και νότες τις μνήμες τους κλέους της Ελληνικής Σμύρνης, που χάθηκε. Πρόκειται για μια επιλογή τραγουδιών που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα μέσα στο χρόνο  και αποτελούν σήμερα μέρος πλέον της παράδοσή μας ,με στοιχείο έντονο ψυχαγωγικό, διασκεδαστικό, αλλά και εκπαιδευτικό, φωτίζουν τα ιστορικά τα Σύμβολα της Σμύρνης. Θα ακουσθούν και 2 σύγχρονα τραγούδια του Π.Τ. από το πρόσφατο CD του με τίτλο «ΕΥΘΕΩΣ’’ που αρχικά τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η ορχήστρα τελεί υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

 

Μοιράσου το άρθρο: