Ο “Ιππόλυτος” στην Επίδαυρο – 11 Ιουλίου 1954

Συμπληρώνονται φέτος 65 χρόνια από την επίσημη λειτουργία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, του θεσμού που εγκαινιάστηκε άτυπα στις 11 Ιουλίου 1954, με την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου, με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Αλέκο Αλεξανδράκη. Τα σκηνικά ήταν του Κλεόβουλου Κλώνη και τα κοστούμια του Αντώνη Φωκά.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την ταινία επικαίρων που αναφέρεται στην παράσταση:
(video)

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και την Ελληνική Περιηγητική Λέσχη. Η ταινία περιλαμβάνει πλάνα του αρχαιολογικού χώρου, εικόνες από την προσέλευση των θεατών στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και απόψεις των κερκίδων ενώ έχουν γεμίσει από το κοινό και τους επισήμους πριν την έναρξη της παράστασης.

Ακολουθούν οπτικά στιγμιότυπα από την παράσταση στα οποία, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται οι: Αλέκος Αλεξανδράκης (Ιππόλυτος), Έλσα Βεργή (Φαίδρα), Αθανασία Μουστάκα (Παραμάνα), Θάνος Κωτσόπουλος (Θησέας), Αλέκα Κατσέλη (Άρτεμη).

Περιλαμβάνεται, επίσης, μέρος της ηχογράφησης του έργου που μετέδωσε και ραδιοφωνικά για τους ακροατές του το Εθνικό Πρόγραμμα του ΕΙΡ, το οποίο κάλυψε το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, με την αποστολή ειδικού συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων της Υπηρεσίας Επικαίρων στην Επίδαυρο.

Τα Επιδαύρια θα καθιερώνονταν επίσημα πλέον τον επόμενο χρόνο, το 1955, με την τραγωδία της «Εκάβης» σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή και με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου Εκτέλεση: Φίνος Φιλμ

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS