Ελευθέριος Βενιζέλος – 18 Μαρτίου 1936

Συμπληρώνονται φέτος 85 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου (18 Μαρτίου 1936), που γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων το 1864. Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρωταγωνίστησε σε μια κρίσιμη περίοδο της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή «Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα-Ζωντανές εικόνες Ελευθερίου Βενιζέλου» με αρχειακά κινηματογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις σημαντικότερες στιγμές από την πολιτική δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου ειδικότερα από το τέλος της δεκαετίας του 1920 μέχρι τον θάνατό του και τη νεκρική πομπή στα Χανιά με επικεφαλής τους Κρητικούς βρακοφόρους και αμέτρητο πλήθος κόσμου.

(video)

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ
ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Β΄κύκλος εκπομπή: 2η

Σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια ανθολογία σπάνιου κινηματογραφικού αρχειακού υλικού χωρισμένου σε θεματικές που αφορούν σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του 20ού αιώνα, προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, καλλιτέχνες και αστικά τοπία όπως αυτά καταγράφηκαν από τον κινηματογραφικό φακό κατά την πάροδο των ετών.

Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλήθος αποσπασμάτων κινηματογραφικών λήψεων που αναφέρονται στον Ελευθέριο Βενιζέλο, από επίσημες εκδηλώσεις όπως, ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά και η κηδεία του Εμμανουήλ Μπενάκη τον Ιούνιο του 1929, μέχρι την υποδοχή των εκπροσώπων της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στην κατοικία του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τις επισκέψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 1930 και την αντίστοιχη υποδοχή του πρωθυπουργού Ισμέτ Ινονού στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1931.

Περιέχονται επίσης κινηματογραφικές λήψεις του πλήθους έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1933, αλλά και από την επιθεώρηση του διάτρητου από σφαίρες αυτοκινήτου που τον μετέφερε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ακολουθούν αποσπάσματα λήψεων από προεκλογικές συγκεντρώσεις. Περιλαμβάνονται επίσης αποσπάσματα λήψεων από την περίοδο της ζωής του στο Παρίσι, αλλά και σπάνιο ανέκδοτο υλικό με λήψεις έξω από το ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι όπου πολίτες περιμένουν να προσκυνήσουν τη σορό του.

Επίσης παρουσιάζονται αποσπάσματα των τιμητικών αγημάτων του γαλλικού στρατού στο σταθμό της Λυών και των γιου του Σοφοκλή μαζί με τη σύζυγο του Ελευθέριου Βενιζέλου, Έλενα, και τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα ενώ δέχονται συλλυπητήρια από ανώτατους Γάλλους αξιωματικούς.

Το τελευταίο μέρος του επεισοδίου παρουσιάζει αρχειακό υλικό από τη μεταφορά της σορού του Ελευθέριου Βενιζέλου από το Παρίσι στα Χανιά, την υποδοχή από πλήθος μαυροντυμένων Κρητικών, τη νεκρική πομπή από τη Μητρόπολη των Χανίων και το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Έλληνα πολιτικού.

Έτος παραγωγής: 1994
Έρευνα-σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Κείμενα: Μαριάννα Κουτάλου
Ιστορικός σύμβουλος: Γιώργος Ζεβελάκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS