Γιάννης Φλερύ – 10 Αυγούστου 2001

O πρωτοπόρος χορογράφος και χορευτής Γιάννης Φλερύ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Παπαντωνόπουλου, γεννήθηκε το 1914 στην Πάτρα, τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να φοιτήσει ποτέ εκεί αφού το ενδιαφέρον του ήταν πάντα στραμμένο στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1934 πραγματοποιεί μία από τις πρώτες του εμφανίσεις στο θέατρο «Ριάλτο» σε παράσταση οπερέτας. Το 1937 συμμετέχει στην ομάδα χορού του σπουδαίου δάσκαλου κλασικού χορού Κώστα Νίκολς. Το 1946 θα ξεκινήσει μια επταετής συνεργασία με τη μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ. Η πορεία του Φλερύ στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή , αφού θα συνεργαστεί σε περισσότερες από 40 κινηματογραφικές ταινίες ως χορογράφος, μεταξύ των οποίων και σε σχεδόν όλα τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, ενώ θα εργαστεί και στο θέατρο με τις περισσότερες περιφερειακές κρατικές σκηνές, τη Λυρική Σκηνή, αλλά και το Ελεύθερο Θέατρο. Συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα χορογράφου, στις 10 Αυγούστου το 2001, και το Αρχείο της ΕΡΤ τιμάει το έργο και την προσφορά του παρουσιάζοντας την εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ

(video)


Πρόκειται για τη συνέντευξη του μεγάλου χορογράφου και χορευτή Γιάννη Φλερύ στο δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο. Ο Γιάννης Φλερύ θυμάται τα πρώτα του βήματα στο χώρο του θεάτρου και μας διηγείται διάφορα περιστατικά ή γεγονότα από την καλλιτεχνική του ζωή και τη διεθνή του καριέρα. Μιλάει για την πορεία του ως χορευτής και αργότερα ως χορογράφος, τη συνεργασία με τον δάσκαλο χορού Κώστα Νίκολς, ως το μοναδικό αγόρι στη χορευτική ομάδα του και την απόφαση του να ασχοληθεί με τον κλασσικό χορό. Θυμάται ότι ήταν ο πρώτος χορευτής στη Λυρική Σκηνή, αλλά δεν πρόλαβε να χορέψει γιατί ξεκίνησε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος και πήγε στο μέτωπο.

Ο Γιάννης Φλερύ αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του, διηγείται ιστορίες από το ξεκίνημά του, τους χορούς που του άρεσε να χορεύει, την πρώτη του εμφάνιση το 1931-1932, σε θίασο ως χορευτής όπου αυτοσχεδίαζε και αργότερα εργαζόταν και ως υποβολέας. Το 1937 έκανε πρώτη φορά ολοκληρωμένη χορογραφία και αναφέρεται και στην πρώτη περιοδεία του με θίασο, όταν ακόμα δεν υπήρχαν επαγγελματίες χορευτές. Αναφέρεται επίσης στην εμπειρία με τα θεατρικά «μπουλούκια», δηλαδή τους περιπλανώμενους θιάσους  γυρνώντας την Ελλάδα και εξηγεί ότι ήταν δύσκολη αυτή η ζωή.

Ο Γ. Φλερύ μιλάει για τις διώξεις που υπέστη μετά τα Δεκεμβριανά λόγω των πεποιθήσεών του και τις αντιστασιακής του δράσης, την κατηγορία που διέρρευσε εις βάρος για εμπλοκή στη δολοφονία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, την οποία αρνείται κατηγορηματικά και καταθέτει μία πιθανή εκδοχή των γεγονότων που συνέβησαν. Περιγράφει επίσης τη γνωριμία του με την Λίντα Άλμα τη χορεύτρια με την οποία θα συνεργαστεί για πολλά χρόνια και με μεγάλη επιτυχία. Περιγράφει πώς το καλοκαίρι του 1946 στο καμπαρέ «Μαϊάμι» χόρευε με την Άλμα και γνωρίστηκαν τυχαία με την Εντίθ Πιαφ και ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία μαζί της σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  Μιλάει για την εμφάνιση του στο Μπρόντγουαιη και την παραμονή του εκεί για 2,5 χρόνια, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη συνεργασία με την Φίνος Φιλμ, τον Γιάννη Δαλιανίδη, τις χορογραφίες για ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, τη Λυρική σκηνή και τους σπουδαίους μαθητές του όπως ο Φώτης Μεταξόπουλος. Αναφέρεται στην τελευταία του συνεργασία με τον χορογράφο Δημήτρη Παπάζογλου καθώς και στη νέα γενιά Ελλήνων χορευτών και χορογράφων για τους οποίους πιστεύει ότι έχουν πολλά να προσφέρουν σε υψηλό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από εμφανίσεις του σε κέντρα, πρόβες χορογραφίας με θίασο και με τον ίδιο να χορεύει κλακέτες. Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης συνέντευξη της χορεύτριας Λίντα Άλμα, του σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη των χορογράφου Δημήτρη Παπάζογλου και Χάρη Μανταφούνη οι οποίοι μιλούν  για τη συνεργασία μαζί του, τον χαρακτήρα και τη γενναιόδωρη προσωπικότητά του.

Έτος παραγωγής: 1999

Παρουσιαστής:  Άρης Σκιαδόπουλος

Σκηνοθέτης:  Παναγιώτης Κακαβιάς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS