Στις 6 Απριλίου συμπληρώνονται ογδόντα τέσσερα χρόνια από την επέτειο της εισβολής των γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Η επίθεση των δύο γερμανικών σωμάτων στρατού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μέρος της «Επιχείρησης Μαρίτα» στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 με την ταυτόχρονη εισβολή στο ελληνικό και γιουγκοσλαβικό έδαφος. Επιδιώκοντας την κατάληψη των περασμάτων της Στενωπού του Ρούπελ και της σιδηροδρομικής γέφυρας του Στρυμόνα, οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά των ελληνικών οχυρών. Η τετραήμερη μάχη στα οχυρά της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» έμεινε στην ιστορία ως «Μάχη των Οχυρών». Παρά την ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού, τα ελληνικά φρούρια κατελήφθησαν και παραδόθηκαν στις 9 Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε η γερμανική προέλαση προς τα νότια της ελληνικής επικράτειας.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η Μηχανή του Χρόνου», το οποίο είναι αφιερωμένο στη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών.
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ – Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ενημερωτική εκπομπή, βασισμένη στο ρεπορτάζ και την έρευνα, με παρουσιαστή τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που φωτίζει πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος. Η εκπομπή παρουσιάζει τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών.
Η εκπομπή παρουσιάζει όλο το δραματικό παρασκήνιο της επίθεσης, τον διπλωματικό πόλεμο και την στάση των Βαλκάνιων γειτόνων μας, όταν ο Χίτλερ τους ζήτησε να επιτρέψουν στο στρατό του να περάσει χωρίς με αντάλλαγμα τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ηρωική άμυνα του ελληνικού στρατού στην περίφημη «γραμμή Μεταξά» και τις αιματηρές μάχες στα οχυρά, που άντεξαν στην τρομακτική δύναμη πυρός της Βέρμαχτ. Η οχυρωματική γραμμή εκτείνεται από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελείται από 21 αυτόνομα οχυρά, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές. Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε μέσα στις περίφημες στοές του Οχυρού Ρούπελ, μίλησε με αξιωματικούς, ερευνητές, ιστορικούς, καθώς και με συγγενικά πρόσωπα μαχητών για το δεύτερο μεγάλο «ΟΧΙ» στους ξένους εισβολείς. Η Γερμανική επίθεση με τον κωδικό «Μαρίτα» εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε Κυριακή 6 Απριλίου του 1941.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται ιστορίες από τη μάχη των οχυρών. Φωτίζεται η ξεχωριστή ιστορία του λοχία Δημήτρη Ίτσιου, που αμύνθηκε μέχρι τέλους, η ιστορία της κατάρριψης των περίφημων αεροπλάνων Στούκας από τον στρατιώτη Σεραφείμ Καραβασίλη. Λόγος γίνεται, ακόμη, για την παράδοση των οχυρών, μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, και, τέλος, για την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη.
Σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες βετεράνων «ζωντανεύουν» τις κρίσιμες ώρες της γερμανικής εισβολής. Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Κωνσταντίνος Λαγός, Νίκος Γιαννόπουλος, Σταύρος Δορδανάς, Βασίλης Αναστασόπουλος, Αντρέας Καστάνης και Γιώργος Μέρμηγκας, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο διοικητής του Ρούπελ, Σαρρής Αδάμ, ο απόστρατος αξιωματικός Ηλίας Κοτρίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα -Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλης Νικόλτσιος, ο λοχίας Νίκος Κυρμπάσης, καθώς και οι συγγενείς μαχητών Αθανάσιος Τζούμας, Μιχάλης Δαβάκης, Γιώργος Σφακιανός και Ηλίας Παπαμιχαήλ. Προβάλλεται πλούσιο αρχειακό, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό, ενώ περιλαμβάνεται ακόμη, απόσπασμα συνέντευξης του βετεράνου Γερμανού πιλότου των Stoukas Dr.Mideod, στον Tinus Le Roux, καθώς και πλάνα από τα Γερμανικά επίκαιρα σχετικά με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Έτος παραγωγής: 2015
Σκηνοθεσία:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
Αρχισυνταξία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παρουσίαση-διεύθυνση σύνταξης:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη προβολή εκπομπής:
04/04/2015