80 χρόνια από τη Γερμανική εισβολή – 6 Απριλίου 1941

Στις 6 Απριλίου συμπληρώνονται φέτος ογδόντα χρόνια από την επέτειο της εισβολής των γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, στις 6 Απριλίου 1941. Η επίθεση των δύο γερμανικών σωμάτων στρατού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μέρος της «Επιχείρησης Μαρίτα» στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου με την ταυτόχρονη εισβολή στο ελληνικό και γιουγκοσλαβικό έδαφος. Παρά την ηρωική αντίσταση, μετά από τετραήμερη μάχη τα ελληνικά στρατεύματα παραδόθηκαν στις 9 Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε η γερμανική προέλαση προς τα νότια της ελληνικής επικράτειας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την ογδοηκοστή επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, παρουσιάζει ένα επεισόδιο της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», το οποίο περιγράφει την εισβολή και προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της Αντίστασης και πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ


Σειρά ντοκιμαντέρ για την Eθνική Aντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, βασισμένη στις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών-αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Το πρώτο επεισόδιο περιγράφει την εισβολή και προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος.

Το επεισόδιο ξεκινά από το πρωινό της 6ης Απριλίου 1941, ημέρα εκδήλωσης της ταυτόχρονης επίθεσης της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος θα ξεκινήσει από τα βόρεια σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη (9 Απριλίου), θα συνεχισθεί  σε συνεργασία με τις ιταλικές δυνάμεις για να καταλήξει στα νησιά του Αιγαίου (8 Μαΐου).

Στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε την υπογραφή των δύο Πρωτοκόλλων Συνθηκολόγησης (20 και 23 Απριλίου) και την εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου). Οι μαρτυρίες των αγωνιστών της Αντίστασης συμπληρώνουν και ενισχύουν την αφήγηση. Συγκεκριμένα, για την κατάσταση που επικρατούσε στο Ρουφ μιλά ο Βαγγέλης Καραμιχάλης, ενώ για την Αθήνα μιλούν ο Μανώλης Γλέζος και ο Τάκης Μιχαηλίδης.  Στο επεισόδιο αναφέρονται η φυγή της ελληνικής κυβέρνησης, αρχικά στην Κρήτη, η ορκωμοσία της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης, οι απαρχές της έκρηξης του πατριωτισμού, η άρνηση ορισμένων αξιωματικών να συνθηκολογήσουν, η πρόταση της επιλογής του ανταρτοπόλεμου, η συλλογή και απόκρυψη οπλισμού. Μιλούν οι αγωνιστές της Αντίστασης Γιώργος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Ντούσιας, Νίκος Βένος, Θοδωρής Μυλωνάς και Χαρίλαος Τζαφάλιας.

Λόγος γίνεται ακόμη, για την απόκρυψη και φυγάδευση Βρετανών αιχμαλώτων, τη δράση των φοιτητών και τις εκδηλώσεις αυθόρμητης αντίστασης από τους Έλληνες, συμπάθειας προς τους συμμάχους και δολιοφθορών προς τον στρατό κατοχής. Μιλούν σχετικά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Τάκης Μιχαηλίδης (αναφορικά με τη δράση της Λέλας Καραγιάννη), η Κυριακή Κράμβη και η Ειρήνη Καμουλάκου. Περιλαμβάνονται επίσης, οι μαρτυρίες του Θόδωρου Καλίνου  και των Στέργιου Βαλιούλη, Λέανδρου Βρανούση, καθώς και του Θρασύβουλου Τσακαλώτου. Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται από τις πρωτότυπες συλλογές σπάνιων ή ανέκδοτων φωτογραφιών, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και από έγγραφο αρχειακό υλικό από τις γερμανικές Αρχές, που αποδεικνύει την Αντίσταση και από τη σκοπιά των κατακτητών.

Έτος παραγωγής: 1987

Σενάριο: Πέτρος Ανταίος- Αντώνης Βογιάζος

Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος

Διεύθυνση Παραγωγής: Άγγελος Κοβότσος

Ιστορικοί ερευνητές: Χάγκεν Φλάισερ-Προκόπης Παπαστράτης-Οντέτ Βαρόν

Ιστορικός σύμβουλος: Νίκος Σβορώνος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS