Έναρξη 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – 6 Μαρτίου 2025

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένα διεθνές φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά του είδους του σε διεθνές επίπεδο. Το φεστιβάλ εστιάζει πρωτίστως στον ανεξάρτητο κινηματογράφο τεκμηρίωσης, ενδιαφέρεται για την ανάδειξη νέων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο προβάλλονται ρετροσπεκτίβες σε κορυφαίους δημιουργούς και αφιερώματα στα σημαντικότερα ρεύματα του ντοκιμαντέρ. Υπεύθυνος για τη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι ο πολιτιστικός οργανισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στον ιστορικό κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους και σε τέσσερις αίθουσες στις παλιές αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με κεντρικό σημείο  του Φεστιβάλ την Αποθήκη Γ΄. Σημαντική προέκταση του φεστιβάλ είναι η Agora Doc Market η οποία ιδρύθηκε το 1999, παράλληλα με το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να οργανώσει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τους σκηνοθέτες, παραγωγούς και διανομείς ταινιών τεκμηρίωσης διαμορφώνοντας ένα διεθνές δίκτυο με ένα κατάλληλο επαγγελματικό πλαίσιο ανάπτυξης συνεργασιών, συζητήσεων και συμφωνιών εμπορικών και καλλιτεχνικών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την έναρξη του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στις 6 Μαρτίου 2025, παρουσιάζει:

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Γ’ ΜΕΡΟΣ

(video)

Ο δημοσιογράφος Κώστας Κωβαίος, παρουσιάζει την εκπομπή «Μινιατούρες Συνεικόνες» και στο ενενηκοστό τρίτο επεισόδιο της εκπομπής του, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το 2002. Στο τρίτο μέρος της παρουσίασης του Φεστιβάλ από την εκπομπή «Μινιατούρες Συνεικόνες» παρουσιάζονται ταινίες και σειρές ντοκιμαντέρ, που θα ξεκινήσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ. Οι σκηνοθέτες και παραγωγοί των ντοκιμαντέρ περιγράφουν το περιεχόμενο των ταινιών και σειρών τους και μιλούν για τις δυσκολίες της δημιουργίας και ολοκλήρωσης τους.

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας, μιλάει για το ντοκιμαντέρ του σχετικά με την γενοκτονία των Κούρδων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέϊν στο Βόρειο Ιράκ. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μένιος Δίτσας, μιλάει για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ρακί ευφραίνει καρδίας» και την καταγραφή των δρώμενων γύρω από τη ρακί και την παραγωγή της. Ο Απόστολος Κρυωνάς, σκηνοθέτης-παραγωγός, μιλάει για τη σειρά  ντοκιμαντέρ «Βαλκάνιος πραματευτής» και τη θεματική της αναφορικά με το εμπόριο και τις πολιτισμικές ανταλλαγές κατά την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα, οι οποίες οδήγησαν στην άνθιση των ελληνικών παροικιών στη βαλκανική χερσόνησο και την κεντρική Ευρώπη. Ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς μιλάει το ντοκιμαντέρ του για τον Οδυσσέα με τίτλο «Οδύσσεια – Ένα Ερωτικό Ταξίδι» και ο σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Γιώργος Κολόζης παρουσιάζει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ου τόπος», με θέμα τους πρόσφυγες, το αντιρατσιστικό κίνημα και την ενημέρωση κατά της ξενοφοβίας. Τέλος η Άλκη Δίτσα, παραγωγός,  μιλάει για την ανάγκη οικονομικής και θεσμικής υποστήριξης των ντοκιμαντέρ, αλλά και την εγγενή δυσκολία χρηματοδότησης που έχουν ως οπτικοακουστικό είδος.

Σκηνοθεσία: ΠΑΝΔΩΡΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

Παρουσίαση – Αρχισυνταξία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Έτος παραγωγής: 2002

Δείτε περισσότερα:https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS