Γιώργος Γραμματικάκης – 25 Οκτωβρίου 2023

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο διακεκριμένος φυσικός και πρώην πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης. Γεννημένος στην Κρήτη, έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) της Μεγάλης Βρετανίας το 1973 στην πειραματική φυσική Υψηλών Ενεργειών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία. Ανάμεσα στις σπουδαίες πανεπιστημιακές του διακρίσεις ήταν και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Επίσης, ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε ακόμα στο πείραμα «Νέστωρ», που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Εξελέγη δύο φορές (1990 και 1993) πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη και υπηρέτησε ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Στη Δημόσια Τηλεόραση άλλωστε παρουσίασε την σημαντική σειρά εκπομπών επιστημονικού περιεχομένου ”Αναζητώντας τη Βερενίκη”. Από το 2012 ήταν αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Προσωπικότητα διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, έλαβε ποικίλες διακρίσεις. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι». Ως ευρωβουλευτής ήταν μέλος των Επιτροπών Πολιτισμού και Παιδείας, και επίσης Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς ”Αναζητώντας τη Βερενίκη” παραγωγής 1998.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΕΡΕΝΙΚΗ
Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ


Η εκπομπή ”Αναζητώντας τη Βερενίκη” είναι μια σειρά επιστημονικών εκπομπών του Γιώργου Γραμματικάκη στο πλαίσιο της οποίας ο σπουδαίος φυσικός συναντά επιστήμονες και συζητά μαζί τους διαχρονικά ερωτήματα σχετικά και με αρχαίες δοξασίες για τη γέννηση του κόσμου.

Στην αρχή του συγκεκριμένου επεισοδίου, η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου αρχίζει να αφηγείται το “παραμύθι της Βερενίκης”. Ο Γιώργος Γραμματικάκης επισκέπτεται την Αίγυπτο και συνομιλεί με τον Αιγύπτιο Αρχαιολόγο Doctor Hawas, την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού, τον Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασίλη Κάλφα.

Αρχικά, γίνεται λόγος για τις θεωρίες των αρχαίων Αιγυπτίων σχετικά με τη δημιουργία του Κόσμου και του Σύμπαντος. Ο Αιγύπτιος Αρχαιολόγος Doctor Hawas εξηγεί πως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες και τη Σφίγγα με βάση τους αστερισμούς. Έπειτα, ο Γιώργος Γραμματικάκης πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια μαζί με την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού όπου μιλούν για την Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων και το χαμένο μεγαλείο της αλλά και για τη Βασίλισσα Βερενίκη, γυναίκα του Πτολεμαίου του Γ’ και την συμβολή της στην πολιτιστική αναγέννηση της πόλης τον 3ο αιώνα π.Χ.

Στο επόμενο μέρος της εκπομπής, ο Γιώργος Γραμματικάκης διαπλέει το Νείλο μαζί με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασίλη Κάλφα και συζητούν για την σημασία του Νείλου για την ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου, την αρχαία ελληνική αστρονομία καθώς και για τη θέση του ποταμού στην αιγυπτιακή μυθολογία. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο πτολεμαϊκό σύστημα στην αστρονομία που διατηρήθηκε έως τον Κοπέρνικο. Ακόμη, ο Γιώργος Γραμματικάκης μιλά για τις επαναστάσεις στην επιστήμη της αστρονομίας με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Τέλος, η εκπομπή κλείνει με την Όλια Λαζαρίδου να αφηγείται το μύθο της Βασίλισσας Βερενίκης.

Έτος παραγωγής: 1998
Σενάριο-σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός
Συνεργασία στο σενάριο-κείμενα-αφήγηση: Γιώργος Γραμματικάκης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS