Η πτώχευση του Τρικούπη- 10 Δεκεμβρίου 1893

Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1893 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Χαρίλαος Τρικούπης παραδέχθηκε επισήμως στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι η χώρα πτώχευσε. Ο Τρικούπης  κηρύσσει στάση πληρωμών και το επόμενο διάστημα η Ελλάδα περνά κάτω από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο. «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» είναι η γνωστή φράση του Τρικούπη που έμεινε στην ιστορία αποτυπώνοντας τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις της εποχής στη χώρα, παρόλο που ως διατύπωση δεν καταγράφεται πουθενά στα πρακτικά της Βουλής αλλά μονάχα σε μαρτυρίες. Η αντιπολίτευση και ο τύπος έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν τη φράση αυτή για να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης εις βάρος του Τρικούπη, κατηγορώντας τον πως ευθύνεται για τη χρεωκοπία της χώρας εξαιτίας του οικονομικού του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση η  φράση του Τρικούπη έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα καθώς σηματοδοτεί ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο ή μια άλλης μορφής αποτυχία, κυρίως σε οικονομικά θέματα εθνικής κλίμακας.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της «Μηχανής του χρόνου» που παρουσιάζει την πτώχευση του ελληνικού κράτους επί κυβερνήσεως Τρικούπη το 1893.

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια ενημερωτική εκπομπή για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Παρουσιάζει δημοσιογραφικές έρευνες για ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 2010, παρουσιάζει στοιχεία για τον Χαρίλακο Τρικούπη ως πρωθυπουργό, τις συγκρούσεις του με το παλάτι, τον εκσυγχρονισμό και τα έργα υποδομής, την προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα. Παράλληλα παρουσιάζονται η κρίση της σταφίδας, τα σκληρά μέτρα που πήρε ο Τρικούπης και επιβάρυναν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, τη μείωση μισθών και αύξηση διδάκτρων καθώς και τις  πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, οι οποίες κατεστάλησαν με πρωτοποριακές μεθόδους από την αστυνομία του Μπαϊρακτάρη. Τέλος παρουσιάζεται η σχέση του Τρικούπη με τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, η αρχή του δικομματισμού στην πολιτική σκηνή της χώρας  αλλά και η πτώχευση που κήρυξε ο Τρικούπης μέσω της γνωστής φράσης του.

Μιλούν ο ιστορικός και δημοσιογράφος Απόστολος Διαμαντής, o πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Ζαβάκος,  οι ακαδημαϊκοί  Κώστας Κωστής και Θάνος Βερέμης, ο συγγραφέας και πολιτικός Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης.

Το επεισόδιο περιλαμβάνει  σκίτσα και γελοιογραφίες καθώς και δημοσιεύματα τύπου της εποχής, πολλά εξώφυλλα εφημερίδων, εισιτήρια λεωφορείων,  φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας το 1880 και από τις αντλίες νερού που χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στους διαδηλωτές, φωτογραφίες της πλατείας Ψυρρή στο τέλος του 1800, πλάνα από επεξεργασία σταφίδας,

Αξίζει να σημειωθεί πως το επεισόδιο αξιοποιεί πληροφορίες και υλικό από το βιβλίο της Λύντιας Τρίχα  «Χαρίλαος Τρικούπης: μια βιογραφική περιήγηση» και το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλη Θεοδοσιάδη «Η λαϊκή πολιτική σάτυρα στα τέλη του 19ου αιώνα», καθώς και υλικό από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

Παρουσίαση-Διεύθυνση Σύνταξης: Χρήστος Βασιλόπουλος

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Δείτε περισσότερα εδώ: archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS