Μέγας Αλέξανδρος – 13 Ιουνίου 323 π.Χ.

Ο Αλέξανδρος Γ’ o Μακεδών, μετέπειτα Μεγάλος Αλέξανδρος, ο μεγάλος στρατηλάτης της αρχαιότητας, πέθανε τον Ιούνιο του 323 πΧ στη Βαβυλώνα, σε ηλικία τριάντα δύο ετών.  Γιος του Φιλίππου Β’, Βασιλιά της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας, κόρης του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτολέμου, ο Μακεδόνας βασιλιάς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην παγκόσμια ιστορία, πετυχαίνοντας να επεκτείνει την αυτοκρατορία έως τις παρυφές της Ινδίας, και να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και τη γλώσσα  μέχρι τα βάθη της Ανατολής.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Διήγησις Αλεξάνδρου Μακεδόνος» η οποία σκιαγραφεί την ιστορία του βίου, των άθλων και των ταξιδίων του Μεγάλου Ταξιδίου, του «Μύθου του Αλεξάνδρου», όπως διατηρήθηκε αιώνες μετά τον θάνατό του.

ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ

Σειρά 6 επεισοδίων που παρουσιάζει την ιστορία του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως διατηρήθηκαν στη λαϊκή παράδοση. Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται η ιστορία της μακεδονικής δυναστείας και η ανάπτυξη του βασιλείου των Μακεδόνων. Από την κοιτίδα αυτή αρχίζει και ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  

Λόγος γίνεται για την ανάπτυξη του βασιλείου των Μακεδόνων, την άνοδο του Φιλίππου στο θρόνο, και για τον Αλέξανδρο, ως τελευταίο βλαστό μιας παλιάς βασιλικής οικογένειας. Τονίζεται η  οικονομική, αλλά και πολιτιστική ακμή της Μακεδονίας την εποχή των εκστρατειών του Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Παρουσιάζεται η στρατιωτική οργάνωση των Μακεδόνων-η οργάνωση του τακτικού στρατού από τον Φίλιππο, η περεταίρω ανάπτυξη των σωμάτων από τον Μέγα Αλέξανδρο με τη δημιουργία του σώματος των διμάχων και βοηθητικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους σημαντικούς τόπους της μακεδονικής δυναστείας: την πρωτεύουσα Πέλλα, το Δίον, όπου ο  Αλέξανδρος έκανε την επίσημη έναρξη εκστρατείας του, τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, από όπου προβάλλονται πλάνα.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την ταφική τέχνη των Μακεδόνων, για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, και το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό αυτό, από το οποίο μπορούμε να σχηματίσουμε εικόνα για τον κόσμο της βασιλικής αυλής της Μακεδονίας και να καταλάβουμε μέσα σε ποιο πνευματικό περίγυρο ανδρώθηκε ο Αλέξανδρος, πώς ξεκίνησε για να διαδώσει αυτόν τον πολιτισμό που κληρονόμησε από τη γενιά του. Το επεισόδιο κλείνει με αναφορά στην αφομοίωση της κληρονομιάς της μακεδονικής αυτοκρατορίας στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία  και την ακτινοβολία της μορφής του Αλεξάνδρου στη Ρώμη.   

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν οι αρχαιολόγοι Μανόλης Ανδρόνικος και Δημήτρης Παντερμαλής, ενώ η αφήγηση πλαισιώνεται από κινηματογραφημένα πλάνα στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της μακεδονικής δυναστείας.

Έτος παραγωγής: 1989

Σκηνοθεσία: Απόστολος Κρυωνάς

Αφήγηση: Κάκια Ιγερινού

Επιμέλεια κειμένων: Κατερίνα Κωστιου

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 10/02/1989

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS