Σταύρος Παράβας – 15 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Σταύρος Παράβας. Ο Παράβας γεννήθηκε από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η πρώτη του επαφή με το θεατρικό σανίδι ήταν τo 1955  με το Θίασο της Κατερίνας. Συνέχισε να εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις μέχρι το 1960 που εμφανίστηκε πρώτη φορά στον κινηματογράφο, στην ταινία “Χριστίνα” του Γιάννη Δαλιανίδη. Στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ πλούσια κινηματογραφική καριέρα με 47 συνολικά κινηματογραφικές ταινίες όπου ενσάρκωνε, κυρίως χαρακτήρες φαρσοκωμωδίας. Μετά την επιστροφή του από τη Γυάρο, όπου είχε εξοριστεί από τη χούντα – λόγω της αντιδικτατορικής μαντινάδας του σε θεατρική παράσταση που είχε ανεβάσει ο ίδιος, υποδύθηκε ρόλους σε παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, όπως ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.α.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ απόσπασμα από την εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο» (1987) όπου εμφανίστηκε ο Παράβας.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ

Το «Καλλιτεχνικό Καφενείο» είναι σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών που αναπαριστά την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού καφενείου με παρουσιαστές τον ηθοποιό Βασίλη Τσιβιλίκα, τον συνθέτη και μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό χώρο.  Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1988.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα οι τρείς παρουσιαστές του «Καφενείου» υποδέχονται τον Παράβα σε μια συζήτηση για την εξελικτική του πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, από τα εμπορικά θέατρα και την επιθεώρηση στην Επίδαυρο και στη συνεργασία με σημαντικούς σκηνοθέτες. Ο σημαντικός ηθοποιός μιλά για την πορεία του με όρους προσωπικής αναζήτησης και ατομικών επιλογών αλλά και ονείρων για ποικιλομορφία στα νούμερα, επισημαίνοντας την ανάγκη του να ερμηνεύει ολοκληρωμένους ρόλους. Υπογραμμίζει την αγάπη του για το είδος της επιθεώρησης και συζητά για την εξέλιξή της στην Ελλάδα. Αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Παντελή Βούλγαρη στην μουσικοχορευτική ταινία «Ακροπόλ».

Ο Παράβας μιλά για την αντιδιδακτορική μαντινάδα που αποτέλεσε την αφορμή να εξοριστεί στη Γυάρο ενώ συζητά για το πώς η εξορία είχε επιδράσει στις αγωνίες, τα συναισθήματα αλλά και τις επιλογές του. Σιγοτραγουδά με τον Πλέσσα στο πιάνο το «Πες μου ζωή τι φταίξαμε» ενώ αργότερα προβάλλεται και η σκηνή της ταινίας «Το κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας» (1972) από όπου προέρχεται το τραγούδι. Μιλά ακόμη για τη εμπειρία του στην Επίδαυρο και τη συνεργασία του με σπουδαίους θεατράνθρωπους όπως οι Λούκα Ρονκόνι και Σπύρος Ευαγγελάτος . Τέλος,  θέτει τις ενστάσεις του γύρω από την κατηγοριοποίηση σχετικά με το δράμα και την κωμωδία.

Παρουσίαση: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστορας Παβέλλας

Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Τσιβιλίκας

Σκηνογραφία: Τάσος Ζωγράφος

Παραγωγή: 1987

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS