Κυριακή των Βαΐων – 28 Απριλίου

Σήμερα, Κυριακή 28 Απριλίου, είναι η Κυριακή των Βαΐων σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας στην πορεία προς τον εορτασμό του Πάσχα για το 2024. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, οι Ιουδαίοι υποδέχθηκαν τον Ιησού με βάια ή βάγια (δηλαδή κλαδιά από φοινικόδεντρα) και εν μέσω επευφημιών. 

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου. Την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, παρά τη νηστεία της Σαρακοστής.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της θρησκευτικής εκπομπής ”Επικράνθη” παραγωγής 2005.

ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Η εκπομπή ”Επικράνθη” είναι μια σειρά θρησκευτικού περιεχομένου, περιλαμβάνει μερικούς από τους καλύτερους βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και έχει ως στόχο την ανάδειξη του ανεξάντλητου πλούτου της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας μουσικής. Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Κυριακή των Βαΐων.

Το επεισόδιο ξεκινά με τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό ο οποίος διαβάζει απόσπασμα από το Συναξάρι. Το κατανυκτικό κλίμα των ημερών μεταφέρουν με τις ερμηνείες τους ο σημαντικός Θρακιώτης παραδοσιακός τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης, η συνεργάτιδά του, ψάλτρια Νεκταρία Καρατζή και ο διακεκριμένος ψάλτης Δημήτρης Βερύκιος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκπομπής, ψάλλονται το τροπάριο ”Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται…”, το τροπάριο του Ρωμανού του Μελωδού ”Τον νυμφώνα σου βλέπω…”, το ”Κύριε, τὰ τελεώτατα φρονεῖν…” από τους Αινούς της Μεγάλης Δευτέρας, ο ύμνος ”Ἔφριξε παίδων εὐαγῶν…”, το τροπάριο ”Τα Πάθη τα σεπτά…”, κ.α. Απαγγέλλουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κοραλία Καράντη. Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν στην καστροπολιτεία του Μυστρά.

Έτος παραγωγής: 2005
Προβολή πρώτου επεισοδίου: 24/04/2005
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Συμμετέχουν: Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καρατζή, Δημήτρης Βερύκιος
Απαγγελία: Γρηγόρης Βαλτινός, Κοραλία Καράντη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS