Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου – 3 Ιουνίου 1941

80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ολοκαύτωμα της Κανδάνου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατακτητές της Κρήτης κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος, στην επαρχία Σελίνου του νομού Χανίων και εκτέλεσαν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941).

Το Αρχείο της ΕΡΤ, θυμίζοντας τη συγκλονιστική αυτή σελίδα της περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Εδώ υπάρχει η Κάνδανος», παραγωγής της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, 1985.

ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή της περιοχής της Κανδάνου από την αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ακολουθεί παρουσίαση της περιοχής κατά τη νεότερη περίοδο, με αναλυτική περιγραφή των γεγονότων της «Μάχης της Κρήτης». Προβάλλεται πλούσιο αρχειακό υλικό από την Μάχη της Κρήτης, ενώ μέσα από τις μαρτυρίες κατοίκων της Κανδάνου που συμμετείχαν στον αγώνα εναντίον των γερμανικών δυνάμεων ζωντανεύουν τα γεγονότα. Περιγράφονται αναλυτικά ο αγώνας των Κρητικών εναντίον των Γερμανών και οι μάχες που έλαβαν χώρα στα Κουλουκουθιανά, στα Φλώρια, στο Φαράγγι της Καντάνου. Κάτοικοι της Κανδάνου περιγράφουν την καταστροφή του χωριού και προβάλλονται πλάνα από τα ερείπια της κατεστραμμένης πόλης της Καντάνου. Ακούγεται το παραδοσιακό τραγούδι «Από την Κάντανο έρχομαι». Λόγος γίνεται στη συνέχεια για την εγκατάσταση των Γερμανών στην Παλαιοχώρα, και την κατασκευή του φρουρίου («φορτέτζα») με τις αγγαρείες των κατοίκων της περιοχής, καθώς και την επιστράτευση όλων των κατοίκων (16 έως 50 ετών)  σε αγγαρείες στο λιγνιτωρυχείο της περιοχής. Τέλος, λόγος γίνεται για τις συλλήψεις και εκτελέσεις αμάχων από την επαρχία Σελίνου, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις απώλειες των Γερμανών στην Κρήτη-με πλάνα από το Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με τον νέο Δήμαρχο Κανδάνου, και πλάνα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Παραγωγή:

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών/ΕΟΑ

Έτος παραγωγής: 1985

Σκηνοθεσία:

Κώστας Ανδρίτσος- Γιάννης Γαζής

Σενάριο – Επιμέλεια:

Γιάννης Κούσουλας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS