Ζήσιμος Λορεντζάτος – 3 Φεβρουαρίου 2004

Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διανοούμενος, μια σημαντική προσωπικότητα των νεοελληνικών γραμμάτων, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2004. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915 και ξεκίνησε τη διαδρομή του στα ελληνικά γράμματα το 1936 με ένα σπουδαίο δοκίμιο για τον Έντγκαρ Άλαν Πόου. Εμφανίζεται ξανά το 1947 με μια ξεχωριστή μελέτη του έργου του Διονυσίου Σολωμού («Δοκίμιο I.Το εκφράζεσθαι»). Μελέτησε και έγραψε για τον Κ.Π.Καβάφη, τον Σικελιανό, τον Κάλβο, τον Παπαδιαμάντη, τον Σεφέρη, τον Πικιώνη, τον Ουίλιαμ Μπλέικ, Έζρα Πάουντ και πολλούς άλλους συγγραφείς, αφήνοντας ένα διακριτό αποτύπωμα στη δοκιμιογραφία, τη λογοτεχνική κριτική, τη μετάφραση, αλλά και στην ποίηση. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά, παραγωγής 2020.

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΖΗΣΙΜΟΣ ΛΟΡΕΝΤΖΑΤΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές, πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Ζήσιμο Λορεντζάτο, μια εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα, που άνοιξε νέους δρόμους τόσο στην ποίηση όσο και στο δοκίμιο.

Παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, με αναφορές σε γεγονότα σταθμούς. Δίνονται στοιχεία για την οικογένειά του, τις σπουδές, τη στράτευσή του στο Αλβανικό μέτωπο και η επιστράτευσή του κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στη Βρετανική Στρατιωτική Υπηρεσία, ενώ γίνεται αναφορά επίσης στην πρόσληψη και απασχόλησή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC (1953 κε).

Λόγος γίνεται για την πρώιμη εμφάνισή του στα γράμματα το 1936, και στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα του «Μικρά Σύρτις», «Νόμοι» , «Το Χαμένο Κέντρο», «Στου τιμονιού το αυλάκι», και «Collectanea», το οποίο εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. Σχολιάζεται ακόμη, η θέση της παράδοσης και της πίστης στο έργο του, η σημασία της γλώσσας στο έργο του και του γλωσσικού σύμπαντος που δημιούργησε, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο μεταφραστικό του έργο. Τέλος, γίνεται λόγος για τη γνωριμία και τη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη, και τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν για τον Ζ.Λορεντζάτο-τον διανοούμενο και το συγγραφικό του έργο, αλλά και για τον άνθρωπο-οι ομότεχνοί του: Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας-δοκιμιογράφος, Σωτήρης Γουνελάς, συγγραφέας-δοκιμιογράφος, Δημήτρης Μαυρόπουλος, θεολόγος-εκδότης, Θανάσης Χατζόπουλος, ποιητής-δοκιμιογράφος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής-γραμματολόγος, και ο ποιητής-μεταφραστής Χάρης Βλαβιανός.

Έτος παραγωγής: 2020

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία:

Τάσος Ψαρράς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS