Τα Μουσεία της Εθνικής Αντίστασης με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Τα Μουσεία της Εθνικής Αντίστασης με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

του Νάσου Μπράτσου

Ημέρες με συγκινησιακή και ιστορική φόρτιση λόγω της επετείου και σίγουρα δίνουν την αφορμή σε αρκετούς πολίτες, ανάμεσά τους και εκδρομείς, να επισκεφτούν περιοχές και χώρους με ιστορική σημασία, όπου στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα.

Μεταξύ των χώρων αυτών είναι και το Μουσείο θυμάτων ναζισμού στο Δίστομο, όπου αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, πάντα με την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας στην ιστοσελίδα του: «Στην είσοδο δεσπόζει η φωτογραφία της πρόσφατα αποβιωσάσης (16-3-2009) σε ηλικία 84 ετών, Διστομίτισας Μαρίας Παντίσκα, διάσημης από τη δημοσίευσή της στο περιοδικό LIFE, αρ. τ. 10 στις 27-11-1944.

Ο συνολικός χώρος του, που ανέρχεται σε 200 περίπου τ.μ.χωρίζεται σε 2 επίπεδα. Στον πρώτο όροφο είναι αναρτημένες σε ειδική αίθουσα, οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων, καθώς και ειδικός χώρος φωτογραφίας του οστεοφυλακίου, που βρίσκεται ατόφιο στο ειδικό Μαυσωλείο στο λόφο Κάναλες του Διστόμου. Στον προθάλαμο, υπάρχει ιστορικό υλικό εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων της εποχής με άρθρα φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

Εγκαινιάσθηκε επί δημαρχίας Λουκά Παπαχρήσου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, του οποίου η υπογραφή εμφαίνεται και στο βιβλίο επισκεπτών.
Ποιήματα των κορυφαίων μας ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Δημήτρη Τσούρα, είναι αναρτημένα στο χώρο και ειδικά αφιερωμένα στη σφαγή του Διστόμου.
Στον πρώτο όροφο έχει ήδη αρχίσει η λειτουργία οπτικοακουστικών μέσων, για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών.Ήδη αναπτύχθηκε στο ισόγειο επί Δημαρχίας Αθανασίου Πανουργιά, αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τη σφαγή, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος».

Eπίσης σημαντικά εκθέματα υπάρχουν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, αλλά και στη Νίκαια στο χώρο του παλιού ταπητουργείου.

Σχετικές ειδήσεις:

Το ert.gr παρουσιάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία

Το ert.gr στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής (φωτο)

www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS