Έρευνα για την απολιγνιτοποίηση σε Φλώρινα, Κοζάνη και Αρκαδία -Τι λένε οι τοπικοί φορείς (video)

Έρευνα για την απολιγνιτοποίηση σε Φλώρινα, Κοζάνη και Αρκαδία -Τι λένε οι τοπικοί φορείς (video)

Μέχρι το 2028 στην Ελλάδα θα έχουν πάψει να λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Αυτή η δέσμευση της χώρας μας, μέρος της στρατηγικής της για την επίτευξη του πανευρωπαϊκού στόχου περί «κλιματικής ουδετερότητας» μέχρι το 2050, θα έχει, αναπόφευκτα, σημαντικές συνέπειες. Οι κάτοικοι των περιοχών, που ως τώρα ήταν εξαρτημένες από την οικονομική δραστηριότητα των εργοστασίων της ΔΕΗ, αγωνιούν για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για τη «δίκαιη μετάβαση» αυτών των περιοχών, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, ευρωπαϊκά κονδύλια και πολλές -ρεαλιστικές ή όχι- ιδέες.

Τα πρώτα εργοστάσια θα κλείσουν το 2023, μέσα σε μόλις τρία χρόνια δηλαδή. Η «διαΝΕΟσις» πραγματοποίησε μία έρευνα για να διαπιστωθεί ποια είναι η εικόνα στις περιοχές που θα πληγούν. Το ερωτηματολόγιο επιμελήθηκαν η Αν. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εμμανουέλα Δούση και ο Αναλυτής πολιτικής και Συνιδρυτής του «The Green Tank» Νίκος Μάντζαρης. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 21-29 Οκτωβρίου 2020 από την εταιρεία Marc σε δείγμα 802 ατόμων στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας, όπου και βρίσκονται τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Η Φαίη Μακαντάση, υπευθ. ανάλυσης ερευνών«διαΝΕΟσις» μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για την έρευνα, τη σύνοψη της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ 

Χάθηκαν πολύτιμες ευκαιρίες για την απολιγνιτοποίηση τονίζει ο καθ. Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Λάζαρος Τσικριτζής. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη διαδικασία που ακολουθείται ως αιφνιδιαστική και κάνει έκκληση για συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Με την απολιγνιτοποίηση χάνονται περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 5.000 συνδέονται άμεσα με το λιγνίτη τόνισε ο περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη υπάρξης στρατηγικού σχεδιασμού για την εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Περίπου 1.500 άτομα χάνουν θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη όταν το εργοστάσιο λιγνίτη κλείσει τόνισε ο Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας βιομηχανικής περιοχής  και  χαρακτηρισμού της Μεγαλόπολης ως ζώνης απολιγνιτοποίησης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 –  «ΔιαΝΕΟσις»

www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TOP NEWS