21 Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ…

Το ντοκιμαντέρ αυτό του 1999 από τη σειρά “Παρασκήνιο” παρουσιάζει την καθημερινότητα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα μέσα από δικές τους μαρτυρίες.

Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις μεταναστών που μιλούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ρατσιστικές συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν υποστεί, αλλά και για τη νοσταλγία που συχνά αισθάνονται για την πατρίδα τους. Ακόμη, γίνεται αναφορά στους μετανάστες που δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη χώρα μας κι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η εκπομπή θίγει τα ζητήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι στους μετανάστες, προβάλλει την αλληλεγγύη και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν, ενώ η κάμερα περιηγείται στους χώρους προσευχής, στις αγορές, στα στέκια, στα μαγαζιά, στα σχολεία και γενικότερα στους χώρους γύρω και μέσα στους οποίους επιχειρούν να φτιάξουν τη νέα τους ζωή στην Ελλάδα.

 

Παρακολουθείστε επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα 20 χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη (18 Μαρτίου 1996) το ντοκιμαντέρ:

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΟΜΟΙΩΘΗΚΑ…

Στην εκπομπή αυτή του 1979, ο ποιητής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ μιλά λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979).

Η αφήγησή του ξεκινά με πληροφορίες για την καταγωγή του, τους τόπους όπου έζησε και τον επηρέασαν καθώς και για την προέλευση του ονόματός του. Στη συνέχεια αναφέρεται στην επίδραση των θαλασσινών τοπίων και της αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής στην ποίησή του και μιλά για τη σύνδεσή του με τον υπερρεαλισμό, αν και ποτέ δεν υπήρξε αμιγώς υπερρεαλιστής ποιητής. Διευκρινίζει πώς αντιλαμβάνεται την «ελληνικότητα» και τη «διαφάνεια», έννοιες κεντρικές στην ποίησή του, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφυλάσσει στον ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ, στην ποιητική παράδοση του οποίου θεωρεί ότι ανήκει.

Αναφερόμενος στο μείζον έργο του «Άξιον Εστί», εξηγεί τον τρόπο που εργάστηκε για να δημιουργήσει μια ποιητική σύνθεση με αναλογίες χριστιανικής λειτουργίας, αλλά με θεματολογία που θα σχετιζόταν με τη σύγχρονη Ελλάδα και το δράμα της. Παραθέτει επίσης την εμπειρία του στο αλβανικό μέτωπο και πώς αυτή μετουσιώθηκε σε ποίηση στο «Άξιον εστί». Τέλος αναφέρεται στη σχέση του με τους νέους και ση φωνή που τους έδωσε για να εκφραστούν μέσω της ηρωίδας του ομώνυμου έργου του «Μαρία Νεφέλη».

Στη διάρκεια της εκπομπής το έργο του ποιητή σχολιάζουν ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡΑΝΙΤΣΗΣ και ο μεταφραστής ΚΙΜΩΝ ΦΡΑΪΑΡ.

 

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS