Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, στις 13 Αυγούστου 1968. Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέκος Παναγούλης στον Ιταλό δημοσιογράφο Silvano Agosti, λίγες μέρες μετά την αμνηστία που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, στις 21 Αυγούστου 1973. Το πολύτιμο αυτό ντοκουμέντο παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Silvano Agosti και προβλήθηκε το 1987 στην εκπομπή «Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παναγούλη-11 χρόνια μετά».

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ

(video)

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα δίνονται πληροφορίες για την αντιστασιακή δράση του Αλέκου Παναγούλη, όπως τη λιποταξία του από το στρατό μετά την επιβολή της χούντας, τη διαφυγή του στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Ευρώπη, αλλά και την απόφαση του να επιστρέψει στην Ελλάδα, με στόχο να πλήξει τον τύραννο ή να θυσιαστεί. Γίνεται επίσης αναφορά στις δύο οργανώσεις που συγκρότησε, την Ελληνική Αντίσταση και τις Λαϊκές Αντιστασιακές Ομάδες Σαμποτάζ, όπως και στην οργάνωση της επιχείρησης εξόντωσης του δικτάτορα, πιστεύοντας ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει αν παραμεριστεί ο Παπαδόπουλος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέκος Παναγούλης στον Silvano Agosti εξηγεί πως οργάνωσε το σχέδιο του, μετά από συστηματική παρακολούθηση του Παπαδόπουλου, όπως επίσης και γιατί απέτυχε η απόπειρα. Αφηγείται επίσης τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύλληψη του, δίνοντας λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ανάκρισης, τα βασανιστήρια που υπέστη και τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιούσε η χούντα. Όπως τονίζει ο μεγάλος αγωνιστής: «Την ανάκριση περισσότερο μπόρεσα να την αντιμετωπίσω μη δεχόμενος να συμμετάσχω στις διαδικασίες της. Αυτό σημαίνει ότι δεν δέχτηκα να υπακούσω σε καμία από τις προτροπές των ανακριτών. Δεν δέχτηκα να βρίσκομαι σε θέση αμύνης, αλλά σε θέση επιθέσεως».

Έτος παραγωγής: 1987

Δείτε επίσης φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα από τη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου (4-17/11/1968).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: