Με αφορμή την επέτειο θανάτου του λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Κώστα Κοτζιά, το Αρχείο της ΕΡΤ σας θυμίζει την τηλεοπτική μεταφορά του έργου του «Ο καπνισμένος ουρανός», με το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο της λογοτεχνίας το 1957 και τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο του Δήμου Αθηναίων. Υπήρξε αντιπροσωπευτικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας με αναφορές στις συνέπειες του Εμφυλίου και στην Αντίσταση κατά την μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ο Κώστας Κοτζιάς ασχολήθηκε επίσης με την λογοτεχνική μετάφραση και τη συγγραφή θεατρικών έργων. Μετά την επιβολή της δικτατορίας του 1967 κατέφυγε στη Μόσχα, από όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Η σειρά «Καπνισμένος Ουρανός» άρχισε να προβάλλεται τον Φεβρουάριο του 1985 από την ΕΡΤ-2, σε διασκευή του Βαγγέλη Γκούφα και σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Η δράση τοποθετείται σε μια προσφυγική γειτονιά ανατρέχοντας στα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας, της Κατοχής και της Αντίστασης και ξετυλίγοντας τις ιστορίες των ηρώων και τον αγώνα τους στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας παράλληλα με τα κρίσιμα γεγονότα της περιόδου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρθα Βούρτση, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Μοσχίδης. Βασ. Ανδρεόπουλος, Έρση Μαλικένζου, Νίκος Λυκομήτρου κ.ά. Τη μουσική έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου και τους στίχους ο Βαγγέλης Γκούφας.

Δείτε απόσπασμα από το 1ο επεισόδιο της σειράς

(video)

Επίσης, έντυπο και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της Ραδιοτηλεόρασης:

Συνέντευξη του σεναριογράφου Βαγγέλη Γκούφα και του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη στη «Ραδιοτηλεόραση», 9-15 Φεβρουαρίου 1985.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: