Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Από το 2016 η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου την καθιέρωσε και στη χώρα μας.

Στόχος του εορτασμού είναι να τιμήσει το βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό – ιδιαίτερα τους νέους – να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης ενώ παράλληλα η μέρα είναι αφιερωμένη στους δύο συγγραφείς Μιγκέλ ντε Θερβάντες και   Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο από την αξέχαστη τηλεοπτική σειρά «Βιβλιόραμα».


ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ

ΕΠ.02

Η εκπομπή ξεκίνησε το 1988 σε επιμέλεια Μιχάλη Μήτρα και για αρκετά χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ελληνική τηλεόραση για το βιβλίο, με συντελεστές τις Κατερίνα Ζαρόκωστα, Μικέλα Χαρτουλάρη, Αμάντα Μιχαλοπούλου κα.

Η κάθε εκπομπή, ημίωρης διάρκειας, αποτελείται από δύο ενότητες:  τις «Επισημάνσεις», με αναφορές στις νέες εκδόσεις και σημαντικά λογοτεχνικά γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αναγνώσεις αποσπασμάτων από βιβλία-είτε από τους ίδιους τους συγγραφείς, είτε από ηθοποιούς-και παρουσιάσεις ειδικών θεμάτων που αφορούν στο βιβλίο, και τις «Συναντήσεις», με συνομιλίες ανάμεσα σε συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας, εκδότες κ.ά.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται το βιβλίο της Νένης Ευθυμιάδη «Το χρώμα του μέλλοντος», το βιβλίο “Με φλος ρουαγιαλ” του Γιάννη Γαϊτάνου, το βιβλίο του ρουμάνου Ε.Μ. Σιοράν  “Εξομολογήσεις και  αναθεματισμοί”  και το βιβλίο του Σωτήρη Καψάσκη «Παντοκράτορας χωρίο τση Ζάκυθος». Εμφανίζεται ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας διαβάζει από τη νουβέλα του «Το πέμπτο γένος», και η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή διαβάζει από το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη «Το τέλος του χρυσού φεγγαριού». Τέλος, παρουσιάζεται μοναδική καταγραφή στην κάμερα της εκπομπής: ο συγγραφέας Γιώργος Χειμωνάς διαβάζει από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ που μετέφρασε ο ίδιος.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερνίκος

Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Ζαρόκωστα, Μιχάλης  Μήτρας

Παραγωγή: 1988

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS