Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Ντίνου Κατσουρίδη, που έφυγε από τη ζωή στις 28 Νοεμβρίου 2011, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τοπία της σιωπής»:

ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ

(video)

Στη σειρά «Τοπία της σιωπής» Έλληνες σκηνοθέτες μας ξεναγούν στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες τους, ανιχνεύοντας τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο χώρο.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Ντίνος Κατσουρίδης μας ξεναγεί στην Αθήνα, γυρίζοντας τέσσερις δεκαετίες πίσω. Μιλά για τις τέσσερις πρώτες ταινίες του με το Θανάση Βέγγο: «Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές», «Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» και κυρίως για την ταινία της καρδιάς του, όπως την αποκαλεί, «Θανάση πάρε τ’ όπλο σου», όπου ο Βέγγος φανερώνει το εύρος των υποκριτικών δυνατοτήτων του, σαν ένας ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου δραματικός ηθοποιός. Ο Ντίνος Κατσουρίδης τονίζει ότι οι ταινίες του καταπιάστηκαν με ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου, αυτόν που έχει τις ρίζες του στον λαό, συμπληρώνοντας ότι: «Στο πρόσωπο του Θανάση Βέγγου βρήκα τελικά τον άνθρωπο μου».

Παράλληλα αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τα παρασκήνια των γυρισμάτων και μας ξεναγεί στην Αθήνα του ’70, τότε που η περιβόητη “αντιπαροχή” εξαφάνισε την “αυλή” και μαζί της κάθε άμεση ανθρώπινη επικοινωνία. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες του, ενώ βλέπουμε και πόσο έχουν αλλάξει τα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα στο πέρασμα του χρόνου.

Σενάριο-σκηνοθεσία-μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης

Έτος παραγωγής:2009

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: