5 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα και μεταφραστή Παύλου Μάτεσι ο οποίος έχει βραβευτεί για τα θεατρικά και συγγραφικά του έργα – με το βραβείο Acerbi (2002) τιμήθηκε για το μυθιστόρημα «Η μητέρα του σκύλου».

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ

(video)
Εκπομπή με την Εύη Κυριακοπούλου, που φιλοξενεί προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και επιχειρεί να φωτίσει, μέσα από το διάλογο, πτυχές της ζωής τους, σκέψεις και εμπειρίες τους σε σχέση με το έργο και τη δημιουργία τους. Καλεσμένος στο επεισόδιο αυτό, ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος και μεταφραστής Παύλος Μάτεσις.

Ο Παύλος Μάτεσις αφηγείται σταθμούς της ζωής του και της συγγραφικής του πορείας.  Περιγράφει τους λόγους που εγκατέλειψε τη σταδιοδρομία του ως τραπεζικού υπάλληλου για να αφοσιωθεί στο θέατρο και τη λογοτεχνία. Για το μονόπρακτο «Η τελετή» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966. Γίνεται λόγος για τις μεταφράσεις των έργων του στο εξωτερικό αλλά και για το δικό του μεταφραστικό έργο.  Έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων Σαίξπηρ, Mπεν Tζόνσον, Kρ. Mάρλοου, Φώκνερ, Πίντερ, Mολιέρο, Mπωμαρσαί, Σταντάλ, Iονέσκο καθώς και Αριστοφάνη. Μιλάει για το θέατρο και τις προτιμήσεις του ως προς το δραματουργικό του έργο αλλά και για την γνωριμία του με τον Κάρολο Κουν ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τις μεταφράσεις του. Κάνει επίσης, αναφορά στο θεατρικό του έργο «Προς Ελευσίνα» το οποίο ανέβηκε το 1995 στο Εθνικό Θέατρο. Στο χώρο της πεζογραφίας εισέρχεται από το 1991. Αναφέρεται στο γράψιμο και στα κίνητρά του προτάσσοντας τη σημασία της φαντασίας και όχι των προσωπικών βιωμάτων. Μιλάει για το βραβευμένο μυθιστόρημά του «Η μητέρα του σκύλου» και το όνομα της ηρωίδας Ραραού. Εστιάζεται στις ιδιότητες που κατά τη γνώμη του οφείλει να διαθέτει ο συγγραφέας ενώ σχολιάζει το έργο συγγραφέων από το χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η συζήτηση επικεντρώνεται, επίσης, στα θέματα των βιβλίων του όπως, τη μοναξιά, την αναζήτηση της ευτυχίας, τις ανθρώπινες σχέσεις. Γίνεται αναφορά, στο μεταφυσικό στοιχείο στο έργο του σχολιάζοντας το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του «Αλδεβαράν» (2007) τονίζοντας όμως τον ρεαλιστικό χαρακτήρα που το διατρέχει. Με αφορμή το θέμα του βιβλίου, μιλάει για την αξία της αγάπης και της φιλίας στη ζωή. Στη συνέχεια, σχολιάζει τις τιμητικές διακρίσεις του έργου του ενώ καταθέτει την άποψή του για το σύγχρονο θέατρο και τους λόγους που τον εμποδίζουν να ολοκληρώσει τα τελευταία του θεατρικά έργα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Copyright ΕΡΤ 2007-2008

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: