44 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής τον στρατηγό Πινοσέτ και την ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την εκπομπή:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2002-2003
Κύκλος:Ε ΧΙΛΗ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ

(video)
Σειρά ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας έρευνας για την υπόθεση της ανατροπής της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή και την χούντα που επέβαλε στη χώρα ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ.

Με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ εξιστορεί μια επίσης μαύρη μέρα για την ιστορία μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής: στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε βάζοντας για δεκαετίες «στον γύψο» την χιλιανή δημοκρατία. Στηριγμένη στους απόρρητους φακέλους της CIA και του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, που ήρθαν πρόσφατα στην δημοσιότητα, καθώς και στις μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής, η εκπομπή καταγράφει την συστηματική επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Αλιέντε από τις αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες και τον Λευκό Οίκο των Ρίτσαρντ Νίξον και Χένρι Κίσινγκερ. Ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα περιγράφει πως παρά τις δολοφονίες προσωπικοτήτων της χώρας, τις βομβιστικές επιθέσεις και τις καταστροφικές για την εύθραυστη εθνική οικονομία απεργίες που χρηματοδοτούνται από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει σε δημοτικότητα και καθιερώνεται στη συνείδηση των πολιτών της χώρας ως προοδευτικός, μεταρρυθμιστής και φιλολαϊκός ηγέτης. Ο πρώην πράκτορας της CIA Φίλιπ Έιτζι, αποκαλύπτει πως τέθηκε σε εφαρμογή το «σχέδιο Ζ» που οδήγησε τελικά στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ. Η εκπομπή περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό μεταξύ του οποίου και αποσπάσματα από προεκλογικές και άλλες πολιτικές ομιλίες του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Σκηνοθεσία:Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ

Σενάριο:Στέλιος Κούλογλου

Copyright NET 2002

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: