Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από το θάνατο του Ολυμπιονίκη Αμπέμπε Μπικίλα, στις  25 Οκτωβρίου 1973. Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την ταινία Επικαίρων με το ρεπορτάζ από τον 4ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο Αθηνών, στον οποίο ο Αιθίοπας αθλητής έτρεξε ξυπόλητος και τερμάτισε πρώτος.

Ο ΑΜΠΕΜΠΕ ΜΠΙΚΙΛΑ

ΣΤΟΝ 4ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

(video)

Τον Μάιο του 1961 ο Αμπέμπε Μπικίλα βρέθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στον 4ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο Αθηνών. Στις 7 Μαΐου ξεκίνησε από το Μαραθώνα μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές κι αφού διήνυσε ξυπόλητος την κλασική διαδρομή τερμάτισε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 2 ώρες, 3 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Ένα χρόνο πριν (1960) είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας επίσης ξυπόλητος, ενώ το 1964 στέφθηκε και πάλι χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τόκυο, όπου όμως έτρεξε με παπούτσια. Κατέρριψε μάλιστα το παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Ο Αμπέμπε Μπικίλα υπήρξε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τον Μαραθώνιο σε δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες και ο πρώτος Αφρικανός, που κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο ρεπορτάζ των Επικαίρων παρακολουθούμε την εκκίνηση των αθλητών από το Μαραθώνα και τη διαδρομή τους και παράλληλα τους Διεθνείς Αγώνες Στίβου που διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Περίπου δύο ώρες μετά τερματίζει εκεί πρώτος ο Αμπέμπε Μπικίλα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βέλγο Βαν ντερ Ντρίσε.

Ημερομηνία προβολής: 7 Μαΐου 1961

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

Μοιράσου το άρθρο: