Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου 1973. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το αφιέρωμα που προβλήθηκε στην ΕΡΤ 2 το 1982, αλλά και ένα μοναδικό ντοκουμέντο από το αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της ίδιας χρονιάς, στο οποίο η Μελίνα Μερκούρη διαβάζει Γιάννη Ρίτσο.

 

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣO

Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, 17.11.1982
Από το αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το Πολυτεχνείο, που μεταδόθηκε στο Α’ Πρόγραμμα στις 17 Νοεμβρίου 1982. Η Μελίνα Μερκούρη διαβάζει ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, ανάμεσα τους «Το αγόρι και η πόρτα» και «Το σώμα και το αίμα», που γράφτηκαν για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
(video)   Η εκπομπή προβλήθηκε στην ΕΡΤ 2, στις 17 Νοεμβρίου 1982. Ο Κώστας Καρνασιώτης συζητά στο στούντιο με μέλη της επιτροπής κατάληψης της Νομικής, στις 21 Φλεβάρη 1973. O Νίκος Μπίστης, o Γρηγόρης Κοσσυβάκης και ο Γιάννης Μαντζουράνης μιλούν για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973 και αναφέρονται στο μήνυμα του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία στιγμή στην εφτάχρονη αντιδικτατορική και αντιιμπεριαλιστική πάλη του ελληνικού λαού.

Στην εκπομπή προβάλλεται και η μαρτυρία του Παναγιώτη Ιωάννου, που τη 17η Νοεμβρίου 1973, μόλις σίγησε η φωνή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, ο ίδιος, μέσα από τον ερασιτεχνικό ραδιοφωνικό του σταθμό, καλούσε τον κόσμο να κατέβει στο Πολυτεχνείο, αλλά και γιατρούς για να βοηθήσουν τους τραυματίες, μέχρι και τις 4.30 τα ξημερώματα, που η Ασφάλεια έσπασε την πόρτα του σπιτιού του.

Προβάλλεται επίσης οπτικοαουστικό υλικό από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από ταινίες Επικαίρων και από τη δίκη των πρωταιτίων της χούντας, ενώ απλός κόσμος θυμάται τις συγκλονιστικές εκείνες μέρες. Τέλος, περιλαμβάνεται ηχητικό ντοκουμέντο με το διάγγελμα του Γεωργίου Παπαδόπουλου για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: