ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ/ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960

Ταινία επικαίρων, Καλλιτεχνική ανασκόπηση του έτους 1963

(video)

Πολιτιστικά γεγονότα του έτους 1963, πριν από 45 χρόνια:

Αρχικά περιλαμβάνεται ενημέρωση για τις επισκέψεις των ξένων προσωπικοτήτων στην Ελλάδα όπως: α) Επίσκεψη της Ινδής ηθοποιού Νουτάν στην Αθήνα με σκοπό να παραστεί στην πρεμιέρα της ταινίας «Σουζάτα», στην οποία πρωταγωνιστεί (8/10/1963)
β) Αποβίβασή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού του Ιταλού ηθοποιού και σκηνοθέτη Βιττόριο Γκάσμαν και δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Σκοπός της επίσκεψης του Β. Γκάσμαν στην Αθήνα είναι να παραστεί στην πρεμιέρα της ταινίας του Ντίνο Ρίζο «Ο Φανφαρόνος», όπου πρωταγωνιστεί (9/10/1963) γ) Συνέντευξη Τύπου του Γάλλου τραγουδιστή Σασά Ντιστέλ στο ξενοδοχείο «Κινγκς Πάλας». Σκοπός της επίσκεψής του, στην Αθήνα είναι να πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε νυχτερινό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. (3/7/1963) δ) Η Βρετανίδα ηθοποιός Χέυλυ Μιλς αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με σκοπό να λάβει μέρος στα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Γουώλτ Ντίσνεϋ «Τα κρόσσια του φεγγαριού». Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ επιβλέπει τα γυρίσματα της ταινίας, τα οποία πραγματοποιούνται στην Κρήτη στ) Ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν επιβλέπει τα γυρίσματα της κινηματογραφικής του ταινίας «Τοπκαπί», τα οποία πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Καβάλας. Μεταξύ των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν στην ταινία διακρίνονται οι Μελίνα Μερκούρη, Μαξιμίλιαν Σελ και Πήτερ Ουστίνοφ.

Στη, συνέχεια περιέχονται πλάνα από παραστάσεις όπως, στιγμιότυπα από την παράσταση των σοβιετικών μπαλέτων «Μπεριόσκα» στο θέατρο «Κοτοπούλη» (3/12/1963), καθώς και πλάνα από την παράσταση των μπαλέτων του Ρούντολφ Νουρέγιεφ και της Μαργκότ Φοντέυν, η οποία πραγματοποιείται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (9/8/1963).

Ακολουθούν εικαστικές εκθέσεις, επιδείξεις μόδας, κομμωτικής και ομορφιάς, όπως, έκθεση εικαστικών τεχνών στον Δημοτικό Κήπο Τερψιθέας, έκθεση με γκραβούρες της Αθήνας του 18ου και του 19ου αιώνα στο ξενοδοχείο «Χίλτον», Δ΄ Πανελλήνια Φωτογραφική Έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»(4/5/1963), Ε΄ Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο άλσος Αμαρουσίου(10/8/1963), επίδειξη κομμωτικής, παραθαλάσσιος γυναικείος καλλωπισμός, επίδειξη μόδας χειροποίητων τυπωτών και ζωγραφιστών υφασμάτων στον Εθνικό Οργανισμό Ελληνικής Χειροτεχνίας (15/7/1963), επίδειξη γυναικείων νυφικών στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το γεγονός της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 1963 στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη η οποία πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη (10/12/1963).

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: