«Έφυγε» χθες, 22 Ιουλίου 2018, ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Έγραψε πάνω από 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες. Είχε εργαστεί επίσης ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» που περιέχει συνέντευξη του μεγάλου δημιουργού:
(video)
Σειρά εκπομπών με τη δημοσιογράφο Έλενα Κατρίτση, που παρουσιάζει, μέσα από συνεντεύξεις, ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες και υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Το συγκεκριμένο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2017 φιλοξενεί τον μεγάλο ποιητή, πεζογράφο και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1938. Στο πλαίσιο της εκπομπής ο μεγάλος δημιουργός, σε μια σπάνια δημόσια εξομολόγηση, μιλάει για προσωπικά θέματα που αντιπροσωπεύουν τη στάση ζωής του.

Ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια στη Σύρο, την εποχή που ήταν μαθητής ακόμη, και στις εικόνες που έχουν εντυπωθεί στο μυαλό του. Αναφέρεται στους φίλους και τους εχθρούς του κατά τη διάρκεια της πορείας του, και στις απογοητεύσεις που αντιμετώπισε. Εκμυστηρεύεται τους λόγους που τον οδήγησαν να σκεφτεί να βάλει τέλος στη ζωή του, αλλά και την επιθυμία του να καεί η σορός του. Μιλάει για τη θέση του έρωτα και της μοναξιάς στη ζωή, για την αγάπη του για τα παιδιά και γιατί λείπουν από τη δική του ζωή, καθώς και για τη σχέση του με τους γονείς του. Θυμάται τις «κλειστές πόρτες» που συνάντησε πολλές φορές στη ζωή του, αλλά και τις ευτυχισμένες στιγμές που έζησε, συνεργαζόμενος με μεγάλους συνθέτες. Μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο «Τα Λόγια και τα Χρόνια 1963-2013. Τα τραγούδια» όπου συγκέντρωσε τους στίχους που έγραψε για 500 περίπου τραγούδια.

Αναφερόμενος στη συγγραφική του δράση, μιλάει για το μυθιστόρημά του «Ο Καιρός των Χρυσανθέμων» το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005, αλλά και για το πρόσφατο έργο του που ήδη έχει ξεκινήσει και εντάσσεται στο ερωτικό μυθιστόρημα. Κάνει λόγο ακόμη για τις προσωπικές του συλλογές, όπως τη φωτογραφική του συλλογή με τις ομαδικές φωτογραφίες παιδιών προηγούμενων δεκαετιών, τη συλλογή τετραδίων και μελανοδοχείων. Μιλάει τέλος, για το πολιτικό τραγούδι στην εποχή μας ενώ εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον των νέων στιχουργών και συνθετών. Στη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται τραγούδια σε στίχους του Μ.Ελευθερίου που ερμηνεύουν αγαπημένοι τραγουδιστές.

Σκηνοθεσία: Στάθης Μουρδουκούτας

Έτος παραγωγής:2014

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: