Κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου ο οποίος διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις αριστοφανικές ερμηνείες του, ο Θύμιος Καρακατσάνης, έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 2012. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη συνέντευξη του ηθοποιού στον Κώστα Γεωργουσόπουλο στο πλαίσιο της εκπομπής «Παράβαση», παραγωγής 2008-2009.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ

Συνέντευξη του Θύμιου Καρακατσάνη στον Κώστα Γεωργουσόπουλο στο πλαίσιο της εκπομπής «Παράβαση» (2008-2009).

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ που ανεβαίνει στο θέατρο «Ζίνα» (κατά τη θεατρική περίοδο 2008-2009), η οποία αποτελεί και την τελευταία θεατρική παρουσία του ηθοποιού.

Γίνεται λόγος για το κορυφαίο αυτό έργο του Αμερικανού Άρθουρ Μίλλερ, για το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ, και θίγονται τα ιδεολογικά ζητήματα που το άκρως πολιτικό έργο αυτό εγείρει-ερωτήματα επίκαιρα και μετά από 60 χρόνια από τη συγγραφή του, την περίοδο αυτή της παγκόσμιας κρίσης.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σχολιάζει το ανέβασμα της παράστασης για δεύτερη φορά μετά από 25 χρόνια, και ο Θύμιος Καρακατσάνης τονίζει την χρησιμότητα του έργου σήμερα, υπογραμμίζοντας πως το θέατρο αποτελεί μια πράξη πολιτική.

Το έργο, όπως αναφέρεται, απομυθοποιεί το αμερικανικό όνειρο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύεται ο χαρακτήρας του Γουίλι Λόμαν, που ενσαρκώνει ο Θύμιος Καρακατσάνης-του ηλικιωμένου πλασιέ, του «εμποράκου»-ο οποίος έχοντας χάσει τη δουλειά του ζει την τελευταία μέρα της ζωής του.

Λόγος γίνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης για έννοιες όπως οι ηθικές αξίες, η επιτυχία, η οικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση κ.α., ενώ γίνεται αναφορά σε στοιχεία του έργου, όπως η έννοια της μνήμης, η σημασία της ιστορίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παράσταση καθώς και πλάνα από την προετοιμασία των ηθοποιών στα καμαρίνια.

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηαγγελής

Παραγωγή: 2008-2009

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: