Με αφορμή την επέτειο θανάτου του διεθνούς φήμης Γάλλου ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ, στις 25 Ιουνίου 1997, αλλά και τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του στις 11 Ιουνίου 1910, το Αρχείο της ΕΡΤ τιμάει την προσφορά του στην ανθρωπότητα και παρουσιάζει ταινίες επικαίρων με θέμα την άφιξη και παραμονή του στις ελληνικές θάλασσες για υποβρύχιες έρευνες.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ

ΖΑΚ-ΥΒ ΚΟΥΣΤΩ

(video)

Πρόκειται για τέσσερις ασπρόμαυρες ταινίες επικαίρων της περιόδου 1975-1976, παραγωγές της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών, συνολικής διάρκειας τεσσερισήμισι λεπτών οι οποίες προβλήθηκαν τον Μάρτιο και Νοέμβριο του 1975 και Φεβρουάριο και Νοέμβριο του 1976 αντιστοίχως.

Στην πρώτη ταινία παρακολουθούμε την αποβίβαση του ωκεανολόγου Ζακ-Υβ Κουστώ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνέχεια πλάνα από σύντομη συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους. Η ταινία περιλαμβάνει υποβρύχιες φωτογραφίες και ο εκφωνητής μας πληροφορεί για την πρόσκληση του ΕΟΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προς τον διακεκριμένο ωκεανογράφο προκειμένου να γίνουν έρευνες και γυρίσματα στον ελληνικό βυθό.

Η δεύτερη ταινία καταγράφει την άφιξη και προσάραξη του ωκεανογραφικού σκάφους «Καλυψώ» στη μαρίνα Ζέας καθώς και τη συνέντευξη τύπου που  παραχωρεί ο Ζακ-Υβ Κουστώ σχετικά με τις επικείμενες  έρευνες στις ελληνικές θάλασσες. Περιλαμβάνονται πλάνα από το κατάστρωμα του «Καλυψώ» και από το ελικόπτερο και το βαθυσκάφος που περιλαμβάνει η ωκεανογραφική αποστολή στον εξοπλισμό της. Από την εκφώνηση του θέματος πληροφορούμαστε ότι η αποστολή θα παραμείνει για ένα χρόνο για υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στους ελληνικούς βυθούς, καθώς και ότι σχεδιάζεται η παραγωγή  δύο έγχρωμων κινηματογραφικών ταινιών σε συμπαραγωγή με τον ΕΟΤ και το ΕΚΚ.

Η τρίτη σε σειρά ταινία επικαίρων του αφιερώματος παρουσιάζει τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΕΟΤ ο Γάλλος ωκεανολόγος Ζακ-Υβ Κουστώ με κεντρικό θέμα τα αποτελέσματα των ερευνών του στις ελληνικές θάλασσες. Στα πλάνα διακρίνεται ο Ζακ-Υβ Κουστώ, ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών Τζαννή Τζανετάκη και Γεώργιο Καββαδία. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές έρευνες στο Αιγαίο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα στις ακτές της Κρήτης.

Η τέταρτη ταινία επικαίρων περιλαμβάνει πλάνα της παρουσίασης από τον Ζακ-Υβ Κουστώ των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανασύρθηκαν από το βυθό κατά τη διάρκεια υποθαλάσσιων ερευνών στα Αντικύθηρα και τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η εκφώνηση αναφέρει ότι πρόκειται για 126 ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου. Η ταινία περιλαμβάνει πλάνα με λεπτομέρειες από τα ευρήματα σε κιβώτια πάνω στο ωκεανογραφικό σκάφος «Καλυψώ» καθώς και πλάνα του Ζακ-Υβ Κουστώ με το χαρακτηριστικό σκούφο ενώ μιλάει με δημοσιογράφους. Η ταινία κλείνει με πλάνα της μεταφοράς των ευρημάτων σε κιβώτια από την «Καλυψώ» σε φορτηγό προκειμένου να καταλήξουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έτος παραγωγής: 1975-1976

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε επίσης φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από τη συλλογή του φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με το εξερευνητικό σκάφος ‘’Καλυψώ’’ αγκυροβολημένο στη μαρίνα της Ζέας και στιγμιότυπα από τη συνέντευξη τύπου του Ζακ-Υβ Κουστώ, στις 7/11/1975, στην οποία μίλησε για τους σκοπούς της έρευνας του.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

Μοιράσου το άρθρο: