Άγγελος Δεληβορριάς – 24 Απριλίου 2018

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του ακαδημαϊκού, κλασικού αρχαιολόγου και ομότιμου καθηγητή Ιστορίας Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Άγγελου Δεληβορριά (24 Απριλίου 2018) που συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του με το Μουσείο Μπενάκη το οποίο υπηρέτησε επί 41 χρόνια, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:   

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Η συγκεκριμένη εκπομπή, παραγωγής του 1985, είναι αφιερωμένη στην πολυσήμαντη πνευματική και ερευνητική παρουσία του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη διαδρομή του ως αρχαιολόγου και το δεύτερο στη δεκαετή θητεία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς ξεκινά την αυτοβιογραφική του αφήγηση μιλώντας για τα νεανικά του χρόνια και τη διαμόρφωση των προσανατολισμών του. Αναφέρεται στην επίδραση του πατέρα του και στο πώς άρχισε να εντείνεται το ενδιαφέρον του για την ιστορία της Αρχαίας Τέχνης, στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου χάρη στον σπουδαίο φιλόλογο Γιώργο Δούμα, καθοδηγητή των αναζητήσεών του στην εφηβεία.

Τότε, όπως εξιστορεί ο Δεληβορριάς, ανακάλυψε και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποφασιστικό δε ρόλο στη μετέπειτα πορεία του έπαιξε η γνωριμία του με το Χρήστο και τη Σεμνή Καρούζου. Σπούδασε από το 1956 Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική της Θεσσαλονίκης κοντά στον αρχαιολόγο Γιώργο Μπακαλάκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας παρακολουθώντας τα μαθήματα του W.H.Schuchardt.

Κατόπιν, η αφήγηση της επιστημονικής του εξέλιξης ως αρχαιολόγου περιέχει τις προσπάθειες και το έργο μιας ολόκληρης γενιάς αρχαιολόγων αφοσιωμένων στην επιστήμη τους ενώ παράλληλα αναφέρεται σε ονόματα σπουδαίων αρχαιολόγων – ιστορικών τέχνης με τους οποίους συνδέθηκε όπως ο Γιάννης Μηλιάδης (1895-1975), ο Γιάννης Παπαδημητρίου (1904-1963) και ο Μαρίνος Γ. Καλλιγάς (1906-1985). Μιλά για την πρόσληψή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη θητεία του στις αρχαιολογικές Περιφέρειες Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας και τη συμμετοχή του στις ανασκαφές του ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, στο ιερό της Νύμφης νοτίως της Ακρόπολης και στην Αχαΐα. Αναφέρεται ακόμη στην έρευνά του σχετικά με την ταύτιση μελών αγαλμάτων και την ανασύνθεσή τους, όπως με την εξέταση των γλυπτών της Τεγέας και την ταύτιση κορμού γυναικείου αγάλματος με το σώμα της φημισμένης κεφαλής της Υγείας, που το απέδωσε στον Σκόπα.

Μιλά στη συνέχεια για την παραίτησή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1969, για την υποτροφία στη Γερμανία, τη διατριβή του και το τηλεφώνημα του Μαρίνου Καλλιγά να αναλάβει τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη. Στο εξής η αφήγηση του Άγγελου Δεληβορριά ξεδιπλώνει το αναμορφωτικό του έργο στο Μουσείο έχοντας διαγράψει 10ετή και πλέον θητεία και το όραμά του για το μέλλον. Κάνει λόγο για τις προκλήσεις της εποχής και τις πρωτοπόρες κινήσεις ως προς την κατεύθυνση του Μουσείου συναγωνιζόμενο τα μεγάλα σύγχρονα μουσεία. Στο πλαίσιο αυτό μιλά για την εκτίμηση της προσφοράς όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και του κοινού για την πορεία του Μουσείου, για πρακτικές ανεύρεσης πόρων και τη διοργάνωση εκθέσεων, όπως η έκθεση «Η Ελλάδα και η Θάλασσα» που οργανώθηκε στον Πειραιά το 1985.

Η εκπομπή γυρίστηκε στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Θησείο κ.ά.

Έτος παραγωγής: 1985
Ημερομηνία προβολής: 7 Φεβρουαρίου 1986
Σκηνοθεσία: Στέλιος Λαμπρόπουλος
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS