Άκος Δασκαλόπουλος – 25 Φεβρουαρίου 1998

 

Ο Άκος Δασκαλόπουλος (1937-1998) ποιητής και στιχουργός έφυγε από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου 1998. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές και έγραψε στίχους για μεγάλο αριθμό τραγουδιών (300 περίπου τραγούδια), τα οποία μελοποίησαν και ερμήνευσαν οι σημαντικότεροι Έλληνες δημιουργοί και ερμηνευτές. Ειδικά την 15ετία (1965-1980) άφησε έντονο το στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία με τα τραγούδια του, ορισμένα από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες: «Γειτονάκι μου», «Άσπρα βότσαλα στον ήλιο», «Χάντρα στο κομπολόι σου», «Ήσουν ωραία», «Το σακκάκι μου κι’ αν στάζει», «Δίχως την καρδούλα σου», «Γύφτισσα μέρα», «Να διώξω τα σύννεφα» κ.ά.

Ο Άκος (Κυριάκος) Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Ξεκίνησε την πορεία του το 1962 όταν διακρίθηκε σε ένα διαγωνισμό στιχουργικής, με το ποίημα «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και ερμηνεύτηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιάννη Βογιατζή. Το 1962 εξέδωσε και την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Το σχήμα της απουσίας». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 άρχισαν να εμφανίζονται στη δισκογραφία ολοένα και περισσότερα τραγούδια του συνεργαζόμενος με συνθέτες από το Νέο Κύμα όπως τον Γιάννη Σπανό και τον Νότη Μαυρουδή, καθώς και με τους Μίμη Πλέσσα, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Λίνο Κόκοτο, Σταύρο Κουγιουμτζή κ.ά.) Από το 1978 ως το 1998 αρχίζει να συνεργάζεται με πιο λαϊκότροπους συνθέτες.

Οι στίχοι του, ξεχωριστοί και διαχρονικοί χαρακτηρίζονται, από ευαισθησία και λυρισμό. Έγραψε επίσης τέσσερα ποιητικά βιβλία και θεατρικά έργα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια ξεχωριστή εκπομπή του 1991 αφιερωμένη στον ποιητή και στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο και στη σημαντική συνεργασία του με τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Ακούγονται τραγούδια από τον πρώτο ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών της συμπόρευσής τους το 1976, «Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο», έναν δίσκο μοναδικό στο είδος του, καθώς και τραγούδια από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
ΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
(video)


Στην εκπομπή, αφιερωμένη στα τραγούδια του Άκου Δασκαλόπουλου μελοποιημένα από τον Νότη Μαυρουδή, παρακολουθούμε τον ποιητή να μιλάει για το πώς αντιλαμβάνεται το γράψιμο ποίησης ή στίχων και διαβάζει από το βιβλίο του «Διασκεδαστικός Υλισμός» (1991) το ποίημα «Η αναξιότητα του χρόνου».

Περιέχονται πλάνα με τον Άκο Δασκαλόπουλο και τον Νότη Μαυρουδή να μιλούν, στο σπίτι του συνθέτη, για την συνεργασία τους στον δίσκο «Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο» που κυκλοφόρησε το 1976, μια από τις σημαντικότερες δισκογραφικές δουλειές της δεκαετίας του ’70, μοναδική για την πρωτοτυπία της με τραγούδια εμπνευσμένα από το ζωγραφικό έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Πρόκειται για μια σειρά δώδεκα λαϊκών τραγουδιών με βασική ερμηνεύτρια την Αλεξάνδρα, και τη συμμετοχή του Χάρη Γαλανού, καθώς και του ρεμπέτη Μουφλουζέλη.

Ο Άκος Δασκαλόπουλος αναφέρεται στη δημιουργία του δίσκου και περιγράφει πώς ξεκίνησε να γράφει τα τραγούδια για τους πίνακες του ζωγράφου. Μιλάει για τη  συμβολή του υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου αλλά και τη συνεργασία του με τον Νότη Μαυρουδή. Ο Νότης Μαυρουδής, με τη σειρά του, θυμάται αυτή τη συνεργασία και περιγράφει πώς οδηγήθηκε στη μελοποίηση αυτών των ξεχωριστών τραγουδιών, κάνοντας αναφορά και στους ερμηνευτές.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εμφανίζονται σημαντικοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες  όπως ο Θανάσης Μωραϊτης, η Αρλέτα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Αθηνά Λάππα που ερμηνεύουν τα τραγούδια: «Η Ωραία Ανδριάνα» (1976), «Κορμί φυλακισμένο» (1992), «Άστατη Καρδιά» (1992), «Αυτό τ’ αγόρι» (1990), «Αποχωρισμός» (1967), «Φώναξέ με αγάπη» (1967), σε ποίηση Άκου Δασκαλόπουλου και μουσική Νότη Μαυρουδή. Ακούγονται επίσης τα τραγούδια «Ο Παναγής Κουταλιανός» με τη φωνή του Μουφλουζέλη και «Ο παράδεισος» (1976) με τη φωνή της Αλεξάνδρας.

Ο Άκος Δασκαλόπουλος μιλάει επίσης για την αγάπη του για τη θάλασσα κοντά στην οποία έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του.

Προβάλλονται πλάνα όπου ο συνθέτης παίζει κιθάρα και ο ποιητής φυσαρμόνικα.

Στην εκπομπή εμφανίζεται επίσης ο σχοινοβάτης Βύρων Ντεγκλώ.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος
Έτος παραγωγής: 1991
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 12/11/1992

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS