Ο σπουδαίος γλύπτης Χρήστος Καπράλος έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 1993. Θεωρείται ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας γλύπτης-μοντερνιστής του 20ου αι. Γεννημένος στο Αγρίνιο το 1909 ήταν της γενιάς του Τσαρούχη, το Μόραλη, του Νικολάου και του Ελύτη. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών συνεχίζοντας κατόπιν με σπουδές γλυπτικής στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έζησε στο Αγρίνιο και στην Αθήνα. Από το 1962 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο του. Από το 1995 το εργαστήριό του εκεί λειτουργεί ως μουσείο.
Επίκεντρο της γλυπτικής του Καπράλου υπήρξε από την αρχή η ανθρώπινη μορφή. Τα υλικά που τον ενέπνεαν ήταν το μάρμαρο, το ξύλο, ο πηλός, ο γύψος, το μέταλλο και η θεματική του προερχόταν κυρίως από την αρχαία Ελλάδα. Εκτός από τις ανθρωπόμορφες φιγούρες του εντυπωσιακά είναι τα έργα του μεγάλων διαστάσεων, όπως η μνημειακή ζωφόρος 41 μέτρων, το «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» στο οποίο απεικονίζονται σκηνές από το έπος του ’40, την Κατοχή και την Αντίσταση και το οποίο τοποθετήθηκε στη Βουλή το 2002.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο ντοκουμέντο στο πλαίσιο της εκπομπής “Εικαστικά” του 1982 με τον καλλιτέχνη στο νησί της Αίγινας εκεί όπου ζούσε και εργαζόταν από το 1963 έως το 1993 και τον φακό να καταγράφει σημαντικό αριθμό έργων του στον υπαίθριο χώρο του σπιτιού του και στο εργαστήριό του.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ
Σειρά εκπομπών αφιερωμένη σε Έλληνες εικαστικούς που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μαρία Καραβία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός από τους πιο σπουδαίους γλύπτες του 20ού αι. του Χρήστου Καπράλου και παρουσιάζει τη έργα του φιλοτεχνημένα στην Αίγινα.
Η Μαρία Καραβία συναντά τον Χρήστο Καπράλο στο εργαστήριο της εξοχικής του κατοικίας στην Αίγινα. Με φόντο τη θάλασσα, ο γλύπτης, εκπρόσωπος του ελληνικού μοντερνισμού, με απλό λόγο, μιλάει για την επιρροή του από τον περιβάλλοντα χώρο, για τα υλικά του και τις πηγές έμπνευσής του ενώ αντιδρά στη μίμηση άλλων καλλιτεχνών και την υποταγή σε σχολές. Ειδική αναφορά κάνει στα ξύλινα γλυπτά του τα οποία άρχισε να δουλεύει γύρω στο 1965, δείγματα των οποίων παρακολουθούμε στην εκπομπή, ενόσω ο καλλιτέχνης εξηγεί τη δουλειά του πάνω σε κορμούς ευκαλύπτου.
Καθώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα ερεθίσματα του καλλιτέχνη και τα κίνητρα της δημιουργίας, ο Χρήστος Καπράλος εκφράζει τις απόψεις του για την τέχνη, προσδιορίζει την έννοια της ελληνικότητας και τονίζει την αξία του ταλέντου.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο φακός καταγράφει πλάνα από το ατελιέ του δημιουργού ενώ λαξεύει στο ξύλο τα γλυπτά του, καθώς και τα έργα του από πέτρα και τερακότα.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς
Κείμενα-Ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 26/8/1982
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr