Στις 24/12/1986 προβλήθηκε το Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του «Καλλιτεχνικού Καφενείου». Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί αφιέρωμα στο παλιό ελαφρό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Εμφανίζεται πληθώρα νέων και παλαιότερων ερμηνευτών, συνθετών και στιχουργών, ενώ παρουσιάζονται μοναδικές και αξιομνημόνευτες συμπράξεις.
Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο, το οποίο επαναπροβλήθηκε και στις 25 Δεκεμβρίου 2019.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1986
Το «Καλλιτεχνικό Καφενείο» είναι σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών που αναπαριστά την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού καφενείου με παρουσιαστές τον ηθοποιό Βασίλη Τσιβιλικα, τον συνθέτη και μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό χώρο. Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1988. Το συγκεκριμένο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο παλιό ελαφρό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.
Το επεισόδιο ξεκινά με τον Πλέσσα στο πιάνο, τον Τάκη Μωράκη στο βιολί, αλλά και το σύνολο των καλεσμένων να τραγουδάνε το «Άγια Νύχτα». O Πλέσσας κάνει μια εισαγωγή στο επεισόδιο και καλωσορίζει τους συνθέτες Γιώργο Μητσάκη, Απόστολο Καλδάρα, Τάκη Μωράκη, τους στιχουργούς Θάνο Σοφό, Κώστα Βίρβο, Μίμη Τραϊφόρο, Αλέκο Σακελλάριο. Ο Τσιβιλίκας εξηγεί πως τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 50 χρόνων και αποτελούν «αειθαλή», κλασσικά πλέον τραγούδια και πάνω στη σκέψη αυτή η συντροφιά συζητά, τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα τραγούδια να κρατάνε τόσο στο χρόνο. O Βίρβος μοιράζεται την άποψή του σχετικά με τα τραγούδια που εκφράζουν τον έρωτα και το συναίσθημα: πρέπει να παρακολουθούν και την εποχή τους. Ο Καλδάρας εξηγεί πως περνά με τη δουλειά του από εποχή σε εποχή. Αναφέρεται στο ρεμπέτικο τραγούδι που θεωρεί πως μετά το 1937 δεν υπάρχει, στη θέση του ήρθε το «λαϊκό τραγούδι». Μιλά για τις ρίζες του ρεμπέτικου και την ετυμολογία της λέξης, όπου συνδράμουν και οι Σακελλάριος και Φέρρης.
Oι Μωράκης, Σοφός και Βίρβος θυμούνται το πρώτο τους τραγούδι, ενώ o Μωράκης σχολιάζει πως τα «ποιοτικά τραγούδια» δεν έχουν ιδιαίτερα καλή τύχη. Στη συνέχεια ο ίδιος παίζει πιάνο σε μια σπάνια εμφάνιση του χωρίς το βιολί, και τραγουδά η Νάντια Κωνσταντοπούλου. Μετά ο Πλέσσας κάνει μια τιμητική αναφορά στους Αττίκ, Χαιρόπουλο και Γιαννίδη ενώ η Κλεοπάτρα τραγουδά κάποια τραγούδια τους. Ακολουθούν τραγούδια και χοροί από τους καλεσμένους. Στη συνέχεια παρουσιάζεται χορογραφία του Φώτη Μεταξόπουλου σε ένα ποτ πουρί από τραγούδια.
Καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου ακούγονται τα παρακάτω τραγούδια: «Ο Άνθρωπός μου» της Σοφίας Βέμπο, «Χαρά μου» από τη Τζένη Βάνου. «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Φτωχό κομπολογάκι μου» από την Πόλυ Πάνου με τον Μητσάκη στην κιθάρα, «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Δε φταις εσύ η φαντασία μου τα φταίει» , «Μένα με λένε Περικλή», «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι», «Γιέ μου», «Συ μου χάραξες πορεία» από τον Καλδάρα και παρέα τραγουδιστών, «’Ελα μεγάλε ερωτά μου» από τη Νάντια Κωνσταντοπούλου με τον Μωράκη στο πιάνο. «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα», «Δυο πράσινα μάτια» από τους Χρηστο Δαβάκο, Κλεοπάτρα και Γιάννη Δημητρά. «Έλα για απόψε» από την Κλεοπάτρα. «Zαϊρα» από τη Χαρούλα Λαμπράκη και «Τα παιδιά από την Πάτρα». «Ας παν στην ευχή τα παλιά», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» από «Τα παιδιά από την Πάτρα». «Μια παλιά ιστορία» από «Τα παιδιά από την Πάτρα», την Χαρούλα Λαμπράκη, την Πόλυ Πάνου και τον Κώστα Βίρβο. «Παλαμάκια» από «Τα παιδιά από την Πάτρα», τον Μητσάκη και τη Λαμπράκη. «Κύθηρα» από την Κλεοπάτρα, την Πένυ Ξενάκη και τον Δημητρά. Από την Κλειώ Δενάρδου το «Ζητάτε να σας πω» . Από τη Ζωή Κουρούκλη τα «Είσαι ένας έρωτας παράξενος». Από την Κρύσταλ το «Η πιο ομορφη αγάπη είναι η δική μας».
Το επεισόδιο κλείνει με τα «Παιδιά από την Πάτρα» να παίζουν τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα ενώ τραγουδούν σε μια αξέχαστη στιγμή οι παρουσιαστές του Καφενείου μαζί με τους Τζένη Βάνου, Πόλυ Πάνου, Χαρούλα Λαμπράκη, Κλεοπάτρα, Τάκη Μωράκη, Κώστα Βίρβο, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Kλειώ Δενάρδου, Απόστολο Καλδάρα κ.α.
Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Γενική φροντίδα: Κώστας Φέρρης
Παραγωγή: 1986