Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 4 Οκτωβρίου

H 4η Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου των ζώων, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Hμέρα Ζώων με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την προστασία των ζώων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την 4η Οκτωβρίου,  Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝ

(video)

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ οικολογικού ενδιαφέροντος με θέμα την περίθαλψη των τραυματισμένων άγριων πουλιών. Οι ορνιθολόγοι , Φίλιππος Δραγούμης και Μαρία Γανωτή πρωτοστατούν και συντονίζουν ένα δίκτυο που εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αίγινα και με μοναδικό σκοπό την ίαση και την απελευθέρωση των τραυματισμένων πουλιών. Η εκπομπή παρουσιάζει το κέντρο περίθαλψης της Αίγινας, το οποίο είναι αποτέλεσμα προσωπικής πρωτοβουλίας και δυναμικής παρέμβασης για την προστασία και διάσωση του οικοσυστήματος και το οποίο ανά πάσα στιγμή φροντίζει περίπου 90 άγρια και αρπακτικά πουλιά. Πολλά από αυτά ανήκουν σε σπάνια είδη απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση.

Παρακολουθούμε πλάνα από πτηνά στο κέντρο περίθαλψης, ένα κτήμα κοντά στις λίμνες με υδρόβια πτηνά, πελεκάνους, πελαργούς, πάπιες, ερωδιούς, τα οποία φροντίζουν να παραμένουν σε επαφή με το νερό μέχρι να θεραπευτούν. Τα περισσότερα πτηνά στο κέντρο περίθαλψης έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς, ενώ αρκετά από αυτά δεν θα αναρρώσουν αλλά θα μείνουν ανάπηρα κυρίως λόγω ακρωτηριασμών ή τύφλωσης, συχνά αποτελέσματα των κυνηγετικών πυρών που δέχονται.

Οι ορνιθολόγοι του κέντρου περίθαλψης δείχνουν πτηνά με πληγές και τραύματα σοβαρά από σκάγια λαθροκυνηγών και εξηγούν ότι πολλά από αυτά ανήκουν σε σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη. Παρακολουθούμε επίσης την επίσκεψη σε ακτινολόγο που συνεργάζεται με το κέντρο περίθαλψης και ο οποίος εντοπίζει τα σκάγια που έχουν δεχθεί τα πτηνά, δείχνει ακτινογραφίες από διαφορετικά πτηνά που δέχθηκαν πυρά και μιλάει για τις περιπτώσεις αυτές, εξηγεί ότι πρόκειται για πτηνά τα οποία δεν είναι ακατάλληλα για κυνήγι μιας και δεν τρώγονται και υποθέτει ότι τα κυνηγούν για βαλσάμωμα και πώληση σε συλλέκτες.

Ακολούθως περιγράφονται διαφορετικές περιπτώσεις πτηνών που έχουν τραυματιστεί και παρακολουθούμε την ειδική περιποίηση που τους προσφέρεται, εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων που έχουν υποστεί. Παρουσιάζεται επίσης η καθημερινή φροντίδα για την τροφή των ζώων αυτών, την αγορά από την κεντρική αγορά της Αίγινας μεγάλων ποσοτήτων ψαριού και κρέατος, φαρμάκων, αντιβιοτικών, αντισηπτικών και βιταμινών, μιας και κάθε είδος πτηνών τρέφεται με διαφορετικό φαγητό. Εξηγείται η ειδική προετοιμασία του φαγητού που απαιτείται, αλλά και η επιμονή και υπομονή που χρειάζεται για να λάβουν την τροφή τους τα τραυματισμένα πτηνά και ειδικά οι περιπτώσεις των αρπακτικών.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία σκηνή πρωτοποριακή: Η ομάδα του δικτύου παραλαμβάνει στην Αθήνα μια γερακίνα τραυματισμένη από πυρά κυνηγού. Παρακολουθούμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο όπου εξετάζεται άμεσα το πτηνό και διαπιστώνεται ανοικτό κάταγμα από πυρά στην φτερούγα του. Ο κτηνίατρος εξηγεί ότι προκειμένου να σωθεί το ζώο από γάγγραινα θα πρέπει να ακρωτηριαστεί. Παρακολουθούμε τη διαδικασία της νάρκωσης, καθαρισμού του τραύματος, του ακρωτηριασμού και ραψίματος της πληγής του αρπακτικού πτηνού.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής εξηγείται η αύξηση αριθμού πτηνών που δέχονται πυρά και το οικολογικό πρόβλημα που συνοδεύει την εξαφάνιση ειδών ζώων από τα οικοσυστήματα. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την θετική εξέλιξη της ανάρρωσης και απελευθέρωσης τριών πτηνών στην βόρεια Ελλάδα απέναντι από το βουνό Μπέλες στα σύνορα με Βουλγαρία και συγκεκριμένα στις όχθες της λίμνης Κερκίνης.

Έρευνα – κείμενο: Βάσω Κανελλοπούλου

Αφήγηση: Βέρα Στρατάκου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Καπλανίδης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS