Προσωπικές Διαδρομές

Προσωπικές Διαδρομές
Πρεμιέρα Κυριακή 11/10 | 19:00
ΕΡΤ1

Προσωπικές διαδρομές σε τόπους όπου το παρελθόν συναντά το παρόν. Οι άνθρωποί τους αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, φωτίζουν την ιστορία, την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους και αποκαλύπτουν την ψυχή κάθε τόπου.

Αναλυτικά Trailer Share

Η εκπομπή «Προσωπικές Διαδρομές» με την Έλενα Κατρίτση κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 19:00 και μας μεταφέρει σε τόπους όπου το παρελθόν συναντά το παρόν. Οι άνθρωποί τους αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, φωτίζουν την ιστορία, την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους και αποκαλύπτουν την ψυχή κάθε τόπου.

Κάθε εκπομπή είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, αλλά και μια καταγραφή της ζωής σήμερα, με οδηγούς τους πρωταγωνιστές κάθε τόπου, οι οποίοι, μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, σκιαγραφούν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του. Παράλληλα, αναζητούμε τα ίχνη Ελλήνων που άφησαν το αποτύπωμά τους, συνδέοντας τη δική τους διαδρομή με την ιστορία του τόπου και, συχνά, μιας ολόκληρης εποχής.

Μέσα από τους ανθρώπους ανακαλύπτουμε την ψυχή κάθε τόπου, την κουλτούρα, την ιστορία και τις παραδόσεις του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί του. Κυρίως όμως, μέσα από τα δικά τους μάτια βλέπουμε έναν ξεχωριστό προορισμό που μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε.

Δείτε στο 1ο επεισόδιο: «Καππαδοκία: Η γη που γέννησε Αγίους, ιστορίες και θρύλους – Α’ Μέρος» Πρεμιέρα

Καππαδοκία: Η γη που έδωσε καταφύγιο στους κυνηγημένους και τράβηξε στα σπλάχνα της τους τρωγλοδύτες, που άφησε νεράιδες να στήσουν χορούς στις κορυφές των βράχων και άνοιξε στοργικά την αγκαλιά της στους ασκητές.
Η ίδια γη που προσκυνούσαν με ευλάβεια οι Χριστιανοί, ενώ λίγο πιο πέρα οι Μεβλεβί δερβίσηδες συνέχιζαν τις αέναες περιστροφές τους, εξακολουθεί να μοιράζει τους χρόνους της ανάμεσα σε μύθους και αλήθειες, στο πιο απόκοσμο τοπίο που μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους.

Από τα βάθη της Ανατολίας, έμποροι με τις καμήλες τους φορτωμένες διέσχιζαν αυτή τη γη, που γέννησε με την ίδια ορμή Αγίους, αλλά και ιστορίες και θρύλους, με ήρωες αντρειωμένους σαν τον Διγενή Ακρίτα.

Το 1923, η υποχρεωτική Ανταλλαγή των πληθυσμών άλλαξε για πάντα τη ζωή ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι, χωρίς να ερωτηθούν, αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο όπου είχαν γεννηθεί και να αρχίσουν τη ζωή τους σε μια νέα πατρίδα.
Μπορεί οι Καππαδόκες να έφυγαν από τα μέρη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, εκείνα όμως δεν έφυγαν ποτέ από το μυαλό και την καρδιά τους.

«Προσωπικές Διαδρομές» στη γη της Καππαδοκίας, με οδηγούς τους ανθρώπους της, σε έναν τόπο όπου κάθε βράχος, κάθε εκκλησία, κάθε παλιό αρχοντικό έχει μια ιστορία να αφηγηθεί.

Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση

Προσωπικές Διαδρομές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνθέσεις
ΕΡΤ NEWS
Σάββατο | 23:00 #Syntheseis
Αύριο
ΕΡΤ1
Πρεμιέρα Κυριακή 11/10 | 23:00