«Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», με τον Κώστα Λασκαράτο 

«Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», με τον Κώστα Λασκαράτο 
Σάββατο 17 Οκτωβρίου | 19:00

Παρίσι (Β’ μέρος)

Αναλυτικά Trailer Share

Μια σειρά ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την Ελλάδα και σκηνικό τα μουσεία της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, κάθε Σάββατο, στις 19:00.
Σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», η οποία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου εκτός Ελλάδας, συναντάμε την Ιστορία της χώρας μας και τη σύνδεσή της με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς.
Τον ρόλο του «ξεναγού» αναλαμβάνουν διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και προσωπικότητες και αξιωματούχοι κάθε χώρας.

Με την Οφελί Φερλιέ-Μπουάτ στο Μουσείο Μπουρντέλ

«Παρίσι» – Β’ Μέρος

Στο δεύτερο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ, ο Κώστας Λασκαράτος συστήνει ένα διαφορετικό Παρίσι, γεμάτο από ελληνικές ιστορίες.

Μπαίνει στο Μουσείο του Ανθρώπου και συναντά εκεί τον Νίκο Αλιάγα, ο οποίος παρουσιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας «Οι μεγάλες ηλικίες». Μια συζήτηση για την τέχνη της φωτογραφίας με ευχάριστα απρόοπτα, έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και μια δυνατή προσωπική εξομολόγηση του «Νίκου», όπως χρόνια τώρα τον αποκαλούν οι Γάλλοι.

Μαζί με τη Μαριέττα Καραμανλή, τη μοναδική Ελληνίδα που εδώ και δυο δεκαετίες εκλέγεται σταθερά στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο Κώστας Λασκαράτος θα επισκεφθεί δυο σημεία με ελληνικό ενδιαφέρον. Πρώτος σταθμός, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση με τα μεγάλα αριστουργήματα του Ντελακρουά αλλά και το αρχείο του Βίκτωρος Ουγκώ, με τις έντονες αναφορές στην Ελλάδα. Δεύτερη στάση, το Μουσείο του Ζορζ Κλεμανσώ. Η σύνδεσή του με την Ελλάδα ευδιάκριτη σε κάθε γωνιά. Αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων στους τοίχους του σαλονιού του, μια εικόνα του Παρθενώνα πάνω από το κρεβάτι του αλλά και ένας τόμος με τίτλο «Η Ελλάδα» (La Grèce), ακουμπισμένος στο γραφείο του, όπως τον άφησε την ημέρα του θανάτου του.

«Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», θα μπει στο Μουσείο Μπουρνέλ. Ο μαθητής του Ροντέν, που γνώρισε την καταξίωση όσο ακόμη ζούσε εμπνεόμενος από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, ήταν φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ η δεύτερη σύζυγός του ήταν Ελληνίδα, η μαθήτριά του, Κλεοπάτρα Σεβαστού. Ο συγγραφέας, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, μας «ξεναγεί» στους χώρους και στην αυλή του μουσείου.

Στο Bource de Commerce, Pinault Collection, συναντάμε την Καμίλα Ίσα. Η Ελληνοαλβανίδα πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικού Κινηματογράφου, είναι υπεύθυνη υποδοχής και εισιτηρίων, του σπουδαίου μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της πόλης, που φιλοξενεί τις συλλογές του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του.

Ο Κώστας Λασκαράτος, ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην πόλη με μια συνάντηση με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην Ουνέσκο, Γιώργο Κουμουτσάκο. Εκεί θα δουν τα έργα του Τάκη, του σπουδαίου γλύπτη που λάτρεψαν οι Γάλλοι και στον οποίο αφιερώνεται ένας ολόκληρος χώρος στην Ουνέσκο. Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί…

Εκεί που εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο θαυμάζουν εκθέματα, ο Κώστας Λασκαράτος αναζητά πρόσωπα, ιστορίες και ανθρώπους. Ανιχνεύει το νήμα που συνδέει τη χώρα μας με κάθε μεγάλο πολιτιστικό προορισμό και ανακαλύπτει την «Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου».

Παρουσίαση- ιδέα-αρχισυνταξία: Κώστας Λασκαράτος
Σκηνοθεσία: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Παραγωγός: Νικολ Αλεξανδροπούλου για την Libellula Productions
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μελπομένη Μαραγκίδου
Μοντάζ: Νικολέτα Λεούση
Διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Καραλιάς
Κινηματογραφιστές: Γιάννης Μισουρίδης, Στάθης Γαλαζούλας
Τίτλοι αρχής/Graphic Design: Παναγιώτης Παρνασσάς
Ενδυματολόγος: Χαρά Μπαγουράκη
Εταιρεία παραγωγής: Libellula Productions
Παραγωγή: ΕΡΤ

Νίκος Αλιάγας

Ο Κώστας Λασκαράτος συναντά τη Μαριέττα Καραμανλή στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Με τον Γιώργο Κουμουτσάκο στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι

«Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», με τον Κώστα Λασκαράτο 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ