Αντώνης Σαμαράκης – 8 Αυγούστου 2003

Το 2020 κηρύχθηκε ως Έτος Σαμαράκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα. Το έργο του Αντώνη Σαμαράκη μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες και εκδόθηκε σε 120 χώρες. Ο ίδιος ως εκπρόσωπος της UNESCO ταξίδεψε στην Αιθιοπία και δραστηριοποιήθηκε με άρθρα του για τη διεθνή κινητοποίηση υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων των κατοίκων της χώρας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου 1919. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πολλά χρόνια ήταν υπάλληλος στο υπουργείο Εργασίας, απ’ όπου παραιτήθηκε το 1963. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Αντίσταση. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 1954 με τα διηγήματα «Ζητείται Ελπίς». Για τη συλλογή διηγημάτων «Αρνούμαι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1962) και για το μυθστόρημά του «Το λάθος» με δύο λογοτεχνικά βραβεία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε από τη διοργάνωση Europalia (1982) και με το Σταυρό του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (1995). Πέθανε στις 8 Αυγούστου 2003.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή του 1982 από τη σειρά ντοκιμαντέρ “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ”, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου ο Αντώνης Σαμαράκης αυτοβιογραφείται και μιλά για τη ζωή και το έργο του:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ & ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ (1984)

(video)

Ο Α. Σαμαράκης αναφέρεται σε μνήμες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά της “Πλατείας Βάθης” όπου μεγάλωσε, και που τον ώθησαν να οργανωθεί στον χώρο της Αριστεράς σε νεαρή ήδη ηλικία. Ο φακός της εκπομπής καταγράφει πλάνα από το πατρικό σπίτι του συγγραφέα, παρακολουθώντας τον να αφηγείται το ξεκίνημα της λογοτεχνικής του προσπάθειας, τους κοινωνικούς και πολιτικούς του προβληματισμούς.

Περιγράφει την περίοδο που έγινε μέλος της παράνομης τότε οργάνωσης «Κοινωνική Αλληλεγγύη» η οποία κατευθυνόταν από πνευματικούς ανθρώπους που ανήκαν στο χώρο της Αριστεράς. Αφηγείται επίσης τη δράση του, παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα του τόπου, όπως ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και η περίοδος της Δικτατορίας, που τον ώθησαν στη συγγραφή των «Ζητείται Ελπίς» (1954) και «Το Διαβατήριο» (1973) αντίστοιχα.

Μιλάει, ακόμη, για το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965) αφιερωμένο στη σύζυγό του, Ελένη Κουρεμπανά, για την εμπειρία του από τη θέση του στο Υπουργείο Εργασίας και τα ταξίδια του στις χώρες της Αφρικής. Τέλος, καταθέτει τη δική του άποψη για την ιδιότητα του λογοτέχνη και για το προσωπικό του έργο. Στη διάρκεια της εκπομπής ο συγγραφέας διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του.

Έτος παραγωγής: 1982

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης, Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Περιλαμβάνεται ειδική έκδοση προσθήκη 12’ με ντοκουμέντα από την επίσκεψη του Σαμαράκη στην Αιθιοπία και την μαρτυρία του ίδιου σχετικά με την εμπειρία του από το ταξίδι που πραγματοποίησε εκεί το 1984, ως εθελοντής στην οργάνωση UNICEF και επικεφαλής της ελληνικής εκστρατείας ενάντια στον λιμό της αφρικανικής χώρας, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ηρώς Σγουράκη και φωτογραφικό υλικό του δημοσιογράφου Βασίλη Καββαθά.

Προβλήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1985.

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS