Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, στις 15 Μαρτίου 1975. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ
(video)
Η ζωή του, αν και ήταν πέρα για πέρα αληθινή, είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα μύθο. Η Πόπη Τσαπανίδου, ξεφυλλίζοντας τις αμέτρητες φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ωνάση, συντροφιά με ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά, επιχειρεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ζωής του και να τον γνωρίσουμε, όχι σαν εφοπλιστή ή επιχειρηματία, αλλά σαν άνθρωπο.

Ο Στέλιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» αναφέρεται στην εποχή που ο Αριστοτέλης Ωνάσης έφυγε από τη Σμύρνη και ήρθε στον Πειραιά, αλλά και στην απόφαση του να πάει στη Αργεντινή, όπου ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα κάνοντας εισαγωγές τσιγάρων. Εξηγεί επίσης πως αποφάσισε στη συνέχεια να ασχοληθεί με τη ναυτιλία. Ο Μίλτος Γιαννακόπουλος, σύμβουλος του Αριστοτέλη Ωνάση, συμπληρώνει ότι η ευκαιρία να βγάλει πολλά χρήματα ήρθε με την κρίση του πετρελαίου κι έτσι έφτασε κάποια στιγμή να έχει 64-65 βαπόρια, φορτηγά και πετρελαιοκίνητα. «Προσπαθούσε πάντα να βρει τρόπους ώστε να εισχωρήσει μέσα σε κάθε κέντρο λήψης εμπορικών, επιχειρηματικών ή εφοπλιστικών αποφάσεων», τονίζει από την πλευρά του ο Ιωάννης Καρανικόλας, υποπλοίαρχος του Ωνάση. «Το κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ήταν το θάρρος, η αποφασιστικότητα. Θάρρος στους οραματισμούς του, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, στην προσωπική και κοινωνική του ζωή», συμπληρώνει ο Παύλος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», ο οποίος αναφέρεται και στην ίδρυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την οποία ο Ωνάσης μετέτρεψε σε αεροπορική εταιρία των πέντε ηπείρων. «Η θάλασσα ήταν η γυναίκα του, η Ολυμπιακή ήταν η ερωμένη του», τονίζει.

Μιλούν επίσης ο προσωπικός του φίλος Θόδωρος Ρουμπάνης, η καμαριέρα του Όλγα Ρόντιν, οι υπάλληλοι του Αριστοτέλη Ωνάση Γιώργος Χατζητάκης και Παναγιώτης Σκληρός και ο φωτορεπόρτερ Ιορδάνης Καπασακάλης. Τέλος, στο μικροσκόπιο της εκπομπής μπαίνουν οι προσωπικές σχέσεις του Ωνάση, οι δύο γάμοι του, με την Τίνα Λιβανού και την Τζάκι Κένεντι, αλλά και η σχέση του με τη Μαρία Κάλλας και τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα. Παράλληλα, περιγράφεται ο τρόπος ζωής και διασκέδασης της οικογένειας, όπως και η αγορά του Σκορπιού και η μετατροπή του σε μια μικρή αυτόνομη κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θάνατο του γιου Αλέξανδρου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη ζωή και τη δράση του εφοπλιστή και επιχειρηματία. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αρχειακά πλάνα και φωτογραφίες με τον ίδιο και την οικογένεια του.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Καποκάκη
Σκηνοθεσία: Γεωργία Τάτση
Έτος παραγωγής: 2002

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

Μοιράσου το άρθρο: