Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον σημαντικό στιχουργό, συνθέτη και ερμηνευτή του λαϊκού τραγουδιού Χρήστο Κολοκοτρώνη, που έφυγε από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου 1999. Δείτε την εκπομπή:

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ
(video)
Στον Χρήστο Κολοκοτρώνη, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού τη δεκαετία του ’50, είναι αφιερωμένη η εκπομπή που παρουσιάζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ο Κώστας Βίρβος μιλά για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και θυμάται τον κοινό τους αγώνα για τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Στράτος Διονυσίου αποκαλύπτει πώς γνωρίστηκε με τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, στον οποίο, όπως τονίζει, οφείλει το ξεκίνημα της καριέρας του, που έγινε με το τραγούδι του «Δεν είμαι ένοχος».  «Τα τραγούδια του Κολοκοτρώνη, τα καλύτερα του, έχουν μια πονηρή αθωότητα. Είναι τραγούδια που μας πηγαίνουν σ’ έναν γνήσιο, αληθινό πόνο. Είναι τραγούδια που έχουν ένα αυθόρμητο ύφος, μια καθαρότητα. Μπορεί κανείς να πει ότι η καλή πλευρά του Κολοκοτρώνη είναι εκεί που ο στίχος του αναζητεί και πάει να ερμηνεύσει αυτό που λέμε καρδιά παραπονεμένη», τονίζει ο Άκος Δασκαλόπουλος. Για τον σημαντικό τραγουδοποιό και ερμηνευτή μιλούν ακόμη ο Γιάννης Νεγρεπόντης και ο Λευτέρης Χαψιάδης.

Επίσης, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης εξηγεί στο Λευτέρη Παπαδόπουλο πως κατάφερνε να γράφει μουσική σε κάποια από τα τραγούδια του, χωρίς ο ίδιος να έχει μουσικές γνώσεις, όπως και γιατί, ενώ ήταν ήδη πετυχημένος δημιουργός, ξεκίνησε να τραγουδά σε νυχτερινά κέντρα. Μεγάλες επιτυχίες του ερμηνεύουν οι: Στράτος Διονυσίου, Ρίτα Σακελλαρίου, Ελένη Βιτάλη, Λεωνίδας Βελής, Κωνσταντίνα, Ηλίας Κλωναρίδης, Γιούλη Τσίρου, Κατερίνα Κόρου, Κώστας Μάνος και η Αθηναϊκή Κομπανία, ενώ ακούγονται δύο τραγούδια του ερμηνευμένα από τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Καίτη Γκρέυ. Χορεύει ο Δημήτρης Παπάζογλου.

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Πολυκανδριώτης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 11 Δεκεμβρίου 1988
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: