Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου, ενός από τους μεγαλύτερους μαέστρους του 20ου αι., συνθέτη και πιανίστα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 2 Νοεμβρίου 1960, κατά τη διάρκεια δοκιμής της 3ης Συμφωνίας του Μάλερ με την ορχήστρα του θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος ξεκίνησε τη διεθνή του σταδιοδρομία το 1930, όταν εμφανίστηκε με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, η οποία τον οδήγησε τελικά στις ΗΠΑ ως μουσικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης και στη συνέχεια διευθυντή της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο θανάτου του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει δυο μοναδικά οπτικοακουστικά τεκμήρια:

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

(video)

Πρόκειται για απόσπασμα από τη σειρά ενημερωτικών εκπομπών επικαιρότητας των δημοσιογράφων Δημήτρη Λιμπερόπουλου, Χρήστου Οικονόμου, Νάσου Αθανασίου και Βασίλη Παπαθανασόπουλου. Περιλαμβάνεται ρεπορτάζ με θέμα την ηχογράφηση σε στούντιο του ΕΙΡΤ της συμφωνικής συναυλίας με άγνωστο έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου, το Κοντσέρτο Γκρόσσο (1928) ειδικά για το Τρίτο Πρόγραμμα, το φθινόπωρο του 1975, τιμώντας τη μνήμη του συνθέτη για τα 15 χρόνια από το θάνατό του. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡΤ διευθύνει ο μαέστρος Τσου Χούϊ (Choo Hoey), ο οποίος τότε ζούσε και διηύθυνε στην Ελλάδα και ήταν ο κύριος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1971-1978).

Στην κάμερα του ΕΙΡΤ μιλάει ο Τσου Χούϊ, ο οποίος αναφέρεται στη δυσκολία ερμηνείας του έργου. Ο Σπύρος Τόμπρας, το πρώτο βιολί της Ορχήστρας του ΕΙΡΤ, μιλάει στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής, και τονίζει πως πρόκειται για άγνωστη σύνθεση του Μητρόπουλου που θα παιζόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονται πλάνα από την προετοιμασία της ηχογράφησης στο στούντιο. Η συμφωνική συναυλία μεταδόθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα στις 7 Νοεμβρίου 1975.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1975

Επιμέλεια: Δ. Λιμπερόπουλος

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

 

Δείτε ακόμη από τη σειρά ντοκιμαντέρ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ βασισμένη εξολοκλήρου σε αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, το απόσπασμα που αναφέρεται στην επίσκεψη του Δημήτρη Μητρόπουλου στην Αθήνα και την Ακρόπολη που τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 1935 και στο 1939.

(video)

Περιλαμβάνονται πλάνα από επίσκεψη του Δημήτρη Μητρόπουλου στην Ακρόπολη και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στο 1935 και 1938 και τα οποία δεν γνωρίζουμε ποιος τα τράβηξε, πέρα από το ότι ο ίδιος ο Μητρόπουλος τα έδωσε στη φωτογράφο NELLY’s (Νέλλη Σουγιουτζόγλου) και εκείνη με τη σειρά της τα δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη.

Πιο αναλυτικά, παρακολουθούμε πλάνα του Μητρόπουλου ενώ ανεβαίνει στην Ακρόπολη, περπατάει στο Ερέχθειο και τον Παρθενώνα, κάθεται στα μάρμαρα των μνημείων και κρατάει σημειώσεις. Επίσης περιλαμβάνονται πλάνα από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και από επίσκεψη του Μητρόπουλου στο ωδείο του Ηρώδου Αττικού. Ακολουθούν λήψεις με τον Μητρόπουλο ενώ διευθύνει συμφωνική ορχήστρα στο Ηρώδειο, πιθανότατα μία από τις παραστάσεις που έδωσε εκεί με συμφωνικές ορχήστρες, στις 1/8/1938 αλλά και την επόμενη χρονιά στις 5 και 19/7/1939 και στις 11 και 25/8/1939. Η αφήγηση που συνοδεύει τα πλάνα αποτελείται από ανάγνωση της αλληλογραφίας του Δημήτρη Μητρόπουλου με τη φίλη του Καίτη Κατσογιάννη, από την οποία προκύπτει η δυσκολία που αντιμετώπισε φεύγοντας από την Ελλάδα στην προσαρμογή του στη ζωή στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Μητρόπουλος αναφέρει τις ταλαιπωρίες που βίωσε, τις αμφιβολίες του για την αξία της θυσίας του να αποχωριστεί την χώρα του και τους αγαπημένους του ανθρώπους και την ανάγκη του να επιστρέψει στην Ελλάδα και την Αθήνα όπου πιστεύει ότι ανήκει η ψυχή του.

Έτος παραγωγής: 1990

Σκηνοθεσία: Ομάδα Cinetic

 

Μπορείτε επίσης να ακούσετε ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο, απόσπασμα ζωντανής ηχογράφησης με τη φωνή του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου από τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης που δόθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Αθηνών, το 1955, όταν ο μαέστρος επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια απουσίας του, προκαλώντας έξαλλο ενθουσιασμό στο αθηναϊκό κοινό:

Ηχογραφημένη μετάδοση από το Φεστιβάλ Αθηνών, 1955

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: