Στις 15 Ιουλίου 1965 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου οδηγήθηκε σε παραίτηση. Είχε προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του στις 25 Ιουνίου και ο Παπανδρέου προσανατολιζόταν στην απομάκρυνση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά από τη θέση του και την ανάληψη του υπουργείου από τον ίδιο. Πριν γίνει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση περί αντικατάστασης, έπρεπε πρώτα να συναντηθεί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, να τον ενημερώσει και να πάρει την έγκριση του. Πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις. Μια στις 11 Ιουλίου στα ανάκτορα στην Κέρκυρα και μια ολιγόλεπτη το βράδυ της 15ης Ιουλίου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία. Εν μέσω μιας έντονης πολιτικής κατάστασης (π.χ. υπόθεση Ασπίδα, Κυπριακό) ο καθένας ενέμεινε στη στάση του. Ο μεν πρώτος να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο δε δεύτερος να μην κάνει δεκτή την πρόταση αυτή. Αποτέλεσμα της διαφωνίας η παραίτηση της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου και η έναρξη της πολιτικής περιόδου που έμεινε γνωστή ως Ιουλιανά.

Το ίδιο βράδυ της παραίτησης, ενώπιον του Κωνσταντίνου, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας, καθώς επίσης και δυο υπουργοί της νέας κυβέρνησης, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου κήρυξε νέο ανένδοτο αγώνα υπέρ της δημοκρατίας και κάλεσε τον λαό να τον υποστηρίξει. Η αντίδραση του λαού ήταν άμεση από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα γεγονότα και για βδομάδες συμμετείχε σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την επέτειο των 55 χρόνων από τα Ιουλιανά παρουσιάζεται ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με υλικό από τη συλλογή του φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα του Αρχείου της ΕΡΤ, το οποίο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις υπέρ του Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα, από την κηδεία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η αστυνομία διέλυσε με βίαιο τρόπο διαδήλωση της ΕΦΕΕ, από τις συμπλοκές στους δρόμους τις Αθήνας, από το Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις αποστασίας:

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

Επιμέλεια άρθρου: Αγγελική Σαπλαούρα

Μοιράσου το άρθρο: