Πως αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι τον καύσωνα πριν από 67 χρόνια; Που αναζητούσαν ανάσες δροσιάς όταν ο υδράργυρος χτυπούσε κόκκινο; Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τρεις ταινίες Επικαίρων, που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 1952, στο 1954 και στο 1977.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ… ΧΘΕΣ
(video)
Η πρώτη ταινία Επικαίρων, που προβλήθηκε τον Αύγουστο του 1952, παρουσιάζει ρεπορτάζ από το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο της Αθήνας, όπου έσπευσαν νέοι και νέες, αναζητώντας ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1954, ο καύσωνας χτύπησε την Αθήνα τον Ιούλιο. Κι όπως βλέπουμε στη δεύτερη ταινία ο κόσμος βρήκε και πάλι «καταφύγιο» στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, στις συνοικιακές πισίνες, αλλά και στις παραλίες του Σαρωνικού, όπου είχε τη δυνατότητα να δροσιστεί και να ασχοληθεί με διάφορα θαλάσσια σπορ.

Η τρίτη ταινία Επικαίρων προβλήθηκε τον Ιούνιο του 1977, με ρεπορτάζ από τις πισίνες και τις παραλίες της Αττικής, όπου δραπέτευσαν οι Αθηναίοι για να γλιτώσουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ανώτατη στην πρωτεύουσα ήταν 37 βαθμοί Κελσίου κι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η μεγαλύτερη θερμοκρασία είχε σημειωθεί 50 χρόνια πριν, όταν το θερμόμετρο ανέβηκε στους 41 βαθμούς υπό σκιά.

Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

Μοιράσου το άρθρο: