Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 η ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας αφήνει την τελευταία της πνοή στο Παρίσι. Τιμώντας την επέτειο θανάτου το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την ταινία επικαίρων του 1979, που παρουσιάζει τη μεταφορά της τέφρας της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα.

Ταινία επικαίρων της 3ης Ιουνίου 1979 που περιγράφει τη μεταφορά της τέφρας της Μαρίας Κάλλας από το Παρίσι στην Ελλάδα και το διασκορπισμό της στο Σαρωνικό Κόλπο.

H πιανίστα Βάσω Δεβετζή αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μεταφέροντας από το Παρίσι τη λήκυθο που περιέχει την τέφρα της Μαρίας Κάλλας. Τη λήκυθο παραλαμβάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Δημήτριος Νιάνιας, περιστοιχιζόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα και άλλους επισήμους. Στη συνέχεια, ο Δ. Νιάνιας μεταφέρει τη λήκυθο, σκεπασμένη με την ελληνική σημαία, στην πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Τρουπάκης», ενώ άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ αυτών και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σπυρίδων Κονοφάος) αποδίδουν τιμές. Η πυραυλάκατος οδεύει προς τα ανοιχτά του Σαρωνικού κόλπου, όπου ο Δ. Νιάνιας, εκπληρώνοντας την ύστατη επιθυμία της Μ. Κάλλας, σκορπά την τέφρα της στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι παριστάμενοι, μεταξύ των οποίων διακρίνονται ο Ευ. Αβέρωφ-Τοσίτσας και η Β. Δεβετζή, καθώς και ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής, ρίχνουν τριαντάφυλλα στη θάλασσα. Προβάλλονται εμβόλιμα πλάνα από την έκθεση προσωπικών αντικειμένων και ενθυμημάτων της Μ. Κάλλας, η οποία είχε πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο Μουσείο Carnavalet του Παρισιού.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: