Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) – 13 Δεκεμβρίου 1995

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1918 με ρίζες στον Πόντο, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Χρύσανθος Βοσταντζόγλου) υπήρξε ένας πολύπλευρος δημιουργός. Πολιτικός γελοιογράφος και σκιτσογράφος, ζωγράφοςθεατρικός συγγραφέας, αλλά και στιχουργός, έγινε γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος και πρωτοεμφανίστηκε στα νεοελληνικά γράμματα το 1945 με το βιβλίο «Άγιος Φανούριος. Θέμα για δούλεμα. Βοήθημα διά την κατανόησιν των κινέζων κλασικών του 20ου αιώνος, ήτοι των συγγραφέων Γκά-τσου και Βου-σβου-νι». Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, καταπιάνεται με το θέατρο («Δον Κιχώτης», κείμενα για την «Όμορφη Πόλη» και τα πιο γνωστά έργα του «Φαύστα» και «Μήδεια»), καθώς και με τη ζωγραφική. Έγραψε, τέλος, στίχους για τρία ελαφρολαϊκά τραγούδια (σε μουσική του Γ.Μαρκόπουλου και Μ.Θεοδωράκη). Στο πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο κυριαρχεί το προσωπικό του σατιρικό ύφος με τις χαρακτηριστικές φιγούρες («Μαμά Ελλάς», «Πειναλέων», «Ανεργίτσα») και την ανορθόγραφη γραφή, το πηγαίο χιούμορ και την καυστική κοινωνική κριτική. Ο Μέντης Μποσταντζόγλου έφυγε από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου 1995. 

Με αφορμή την επέτειο των 26 χρόνων από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και προτείνει ένα απόσπασμα από την σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών «Καλλιτεχνικό καφενείο» (παραγωγής 1986), με καλεσμένο τον Μποστ. Το επεισόδιο προβλήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1987. 

 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ  

ΚΥΚΛΟΣ Δ-ΕΠ.03 


«’Ο,τι ήταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι για την εποχή του, είναι και ο Μέντης Μποσταντζόγλου για την σημερινή εποχή» σημειώνει ο Βασίλης Τσιβιλίκας, προλογίζοντας  τον Μποστ, σε αυτό το επεισόδιο της σειράς «Καλλιτεχνικό καφενείο», με οικοδεσπότες μαζί με εκείνον, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη. 

 Σε μια συνέντευξη με ιδιαίτερο χιούμορ, ο Μέντης Μποσταντζόγλου μιλά για την πολύπλευρη καλλιτεχνική του δραστηριότητα  και το έργο του. Λόγος γίνεται για το ξεκίνημά του ως σκιτσογράφος και ακολούθως πολιτικός γελοιογράφος, καθώς και για την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, παράλληλα με το εμπόριο. Σχολιάζεται η «διττή» καλλιτεχνική του ενασχόληση-με τη ζωγραφική και τη συγγραφή κειμένων-τη λογοτεχνία, αλλά και τη στιχουργική. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την ανορθόγραφη γραφή του, με τον ίδιο να σχολιάζει πώς μέσω αυτής μπόρεσε να περάσει μηνύματα κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.  

 Στη συνέχεια ο τραγουδιστής Θέμης Ανδρεάδης που συμπληρώνει την καλλιτεχνική συντροφιά, τραγουδά τα τραγούδια στα οποία ο Μποστ έχει συγγράψει τους στίχους:  «Η Νήσος των Αζορών» (μουσική Μίκη Θεοδωράκη), «Οι νεκροθάπται» (μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου), «Σερενάτα» (μουσική Μίκη Θεοδωράκη, από την παράσταση «’Όμορφη πόλη»). Τέλος, ο Θέμης Ανδρεάδης ερμηνεύει κομμάτι από την δισκογραφική του δουλειά “Βάλε το ράδιο στη διαπασών”.  

 

Έτος παραγωγής:  

1986

Πρώτη προβολή εκπομπής:

18/2/1987 

Τηλεσκηνοθεσία: 

Νέστωρ Παβέλλας 

Επιμέλεια κειμένων: 

Βασίλης Τσιβιλίκας 

Μουσική διεύθυνση:  

Μίμης Πλέσσας 

Γενική φροντίδα: 

Κώστας Φέρρης  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS