100 χρόνια Απόστολος Καλδάρας

Ο Απόστολος Καλδάρας, ο σπουδαίος συνθέτης που σφράγισε την ελληνική λαϊκή μουσική, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1922 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.  Η πρώτη του ηχογράφηση ήταν το τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», το οποίο με τις φωνές του Μάρκου Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη, γνώρισε επιτυχία. Τραγούδι-ορόσημο για την καριέρα του υπήρξε το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση η Στέλλα Χασκίλ το 1947. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς ερμηνευτές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Σταμάτης Κόκοτας, όπως και με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου αργότερα και άφησε πίσω του εκατοντάδες  τραγούδια που τραγουδιούνται με μεγάλη επιτυχία ακόμη και σήμερα.  Χαρακτηριστικά είναι τα «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Όνειρο απατηλό», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι», «Μην περιμένεις πια», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» και πολλά άλλα. Ο Απόστολος Καλδάρας έφυγε από τη ζωή στις 8 Απριλίου του 1990.

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη και στιχουργού, του λαϊκού δημιουργού Απόστολου Καλδάρα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το ντοκιμαντέρ της σειράς «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» με τίτλο «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» (παραγωγής 2007), αφιερωμένο στο γνωστό τραγούδι.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ

Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ.Ζέρβα, παραγωγής 2007, αφιερωμένο στον συνθέτη και στιχουργό Απόστολο Καλδάρα, με σημείο αναφοράς το τραγούδι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, που γνώρισε πολλές εκτελέσεις από μεγάλους ερμηνευτές. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου λαϊκού δημιουργού ο γιος του Κώστας Καλδάρας, η γυναίκα του Λούλα Καλδάρα, καθώς και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ανιψιός του συνθέτη και μελετητής του έργου του.

Αναφορά γίνεται στη μουσική του Απόστολου Καλδάρα και στον τρόπο με το οποίο δούλευε τα τραγούδια του, στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το τραγούδι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», τραγούδι εμπνευσμένο από την εικόνα ενός φυλακισμένου στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης, το 1947 και αποτέλεσε και το επίσημο ξεκίνημα του Καλδάρα στη δισκογραφία. Περιλαμβάνονται πλάνα αρχείου με τον ίδιο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και πλάνα από παλαιότερη ερμηνεία (1983) του τραγουδιού «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» με τον ίδιο τον Απόστολο Καλδάρα, μαζί με τους Στράτο Διονυσίου, Μιχάλη Μενιδιάτη, Νίκο Νομικό, Μαρίνα Βλαχάκη.

Έτος παραγωγής: 2007

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής:

13/01/2008

Έρευνα-σενάριο:

Γιώργος Χρ.Ζέρβας

Βαγγέλης Παπαδάκης

Σκηνοθεσία:

Γιώργος Χρ.Ζέρβας

Διεύθυνση παραγωγής:

Τζίνα Πετροπούλου

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS