11 Ιουνίου 2013 – 2015: Η διετία του μαύρου στην ΕΡΤ

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τις 11 Ιουνίου 2013, που η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ και τρία από την επαναλειτουργία της, στις 11 Ιουνίου 2015. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Σταύρου Στρατηγάκου:

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

(video)

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα παρακολουθούμε τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την 11η Ιουνίου 2013, που η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ρίχνοντας μαύρο σε όλες τις συχνότητες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 2.500 εργαζομένους, μέχρι την 11η Ιουνίου 2015 που επαναλειτούργησε.

Γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις του κόσμου και στη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που συνέχισαν τη μετάδοση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο μέσω διαδικτύου, από πομπούς της επαρχίας με τη βοήθεια της EBU, ενώ συνεχίστηκε και η λειτουργία της ΕΡΤ-3 και όλων σχεδόν των περιφερειακών σταθμών. Παρόλο που τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς λειτούργησε τηλεοπτικό μόρφωμα με την ονομασία Δημόσια Τηλεόραση και η EBU σταμάτησε την αναμετάδοση των προγραμμάτων της Ελεύθερης ΕΡΤ, αυτή συνεχίζει να εκπέμπει με μέσα που επινοούν οι εργαζόμενοι της.

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο και εκδιώκουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Το ίδιο βράδυ βγαίνει στον «αέρα» το ιστορικό υπαίθριο δελτίο ειδήσεων με την Αγλαΐα Κυρίτση και τα ΜΑΤ παρατεταγμένα έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου. Η μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος της Ελεύθερης ΕΡΤ συνεχίζεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, ενώ δημιουργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός EΡΤοpen στην Αθήνα, που μεταδίδει το κεντρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, με τη σημαντική βοήθεια αλληλέγγυων πολιτών.

Στις 5 Μαΐου 2014 ιδρύεται η ΝΕΡΙΤ ως υποκατάστατο της καταργηθείσας  ΕΡΤ, ο αγώνας όμως των εργαζομένων συνεχίζεται. Ένα χρόνο μετά, στις 29 Απριλίου 2015, ψηφίζεται στη Βουλή και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο νόμος 4324 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 11 Ιουνίου 2015, η ΕΡΤ επαναλειτουργεί και ο Πάνος Χαρίτος καλωσορίζει τον κόσμο μέσα από το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ακριβώς δύο χρόνια μετά το μαύρο.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος

Έτος παραγωγής: 2016

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS